Islamisté zabili v Iráku desítky lidí, zaútočili na konzulát USA

17.04.2015 22:15

Před americkým konzulátem ve městě Irbíl, středisku iráckého Kurdistánu, explodovala bomba umístěná v automobilu. Následně se ozvala střelba, která po chvíli ustala, uvedla agentura Reuters s odvoláním na svědky. Podle kurdských představitelů při explozi zahynuli tři lidé a dalších pět jich utrpělo zranění.

Islamisté zabili v Iráku desítky lidí, zaútočili na konzulát USA
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

Zaměstnanci českého konzulátu, který se nachází ve stejné čtvrti, jsou v pořádku, sdělila ČTK mluvčí českého ministerstva zahraničí. K několika výbuchům došlo dnes i v Bagdádu a jeho okolí, celkem tam zahynulo přes 40 lidí.

K dvěma velkým bombovým útokům došlo dnes v Bagdádu

V Irbílu se exploze odehrála v křesťanské čtvrti, která je domovem mnoha cizinců. K útoku se následně přihlásili ozbrojenci z hnutí Islámský stát, uvedlo americké středisko SITE, které monitoruje webové stránky islámských extremistů. Násilí se přitom Irbílu až dosud, na rozdíl od ostatních částí země, vyhýbalo.

"Náš konzulát je v pořádku, nikomu se nic nestalo," uvedla mluvčí české diplomacie Michaela Lagronová s tím, že český konzulát se nachází asi kilometr od místa výbuchu. K poslednímu většímu sebevražednému útoku došlo v Irbílu loni v listopadu, kdy zahynulo šest lidí. Kurdští bojovníci, takzvaní pešmergové, pomáhají irácké armádě a spojencům v čele s USA v boji proti islamistům.

K dvěma velkým bombovým útokům došlo dnes v Bagdádu, zahynulo při nich nejméně 27 lidí. Útočníci se ale zaměřili i na okolí irácké metropole, kde usmrtili dalších nejméně 13 osob. Jejich terčem se stala zejména veřejná prostranství, například venkovní tržiště či rušná obchodní třída.  

Sunnitští radikálové z IS začali Anbár obsazovat loni

Iráčtí představitelé dnes oznámili, že ozbrojenci z hnutí Islámský stát jsou již pouhý půl kilometr od centra města Ramádí, které chtějí dobýt. Iráčtí vojáci se snaží ofenzivu radikálů odrazit, jestliže ale nepřijdou brzy posily, středisko provincie Anbár se nepodaří ubránit, varovali místní představitelé. Z města utíkají desítky tisíc civilistů.  

"Situace v Anbáru je kritická," řekl agentuře Reuters jeden z místních zastupitelů. Letecké údery spojenců v čele s USA, jejichž terčem jsou pozice islamistů, prý zatím nestačí k tomu, aby bylo město zachráněno. Podle mluvčího iráckého ministerstva obrany ale situace není tak vážná. Irácká armáda má podle něj navíc brzy zahájit v oblasti protiofenzivu.

Sunnitští radikálové z IS začali Anbár obsazovat loni ještě předtím, než si při rozsáhlé ofenzivě podrobili značnou část severního Iráku včetně dvoumilionového Mosulu. V Anbáru obsadil IS už v lednu 2014 město Fallúdža, kontrolu nad Ramádím se mu ale nikdy plně získat nepodařilo.

Podle pozorovatelů si islamisté pokoušejí vylepšit pozici poté, co je irácká armáda a šíitské milice vytlačily na konci března z Tikrítu. Ozbrojenci chtějí údajně útokem na Ramádí rovněž vyčerpat iráckou armádu v provincii Anbár, aby oddálili plánované osvobození severoiráckého Mosulu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…