Islámská rada v Pákistánu vydala toto prohlášení, které asi v neislámských zemích šokuje

27.05.2016 10:40

Server deníku Washington Post přinesl text, v němž se praví, že podle islámské rady mohou pákistánští muži mírně bít své ženy. Žena, která je doma bita, se podle členů rady zachová „neislámsky“, když opustí svého muže a odejde do útulku pro týrané ženy. A tím to zdaleka nekončí.

Islámská rada v Pákistánu vydala toto prohlášení, které asi v neislámských zemích šokuje
Foto: wikipedia
Popisek: Pákistánská vlajka

„Manžel by měl mít možnost lehce bít svou ženu, pokud se vzpírá jeho příkazům a odmítá se oblékat podle jeho přání,“ rozhodla islámská rada v Pákistánu, která se vyjadřuje k návrhům zákonodárného sboru v zemi. Smí ji zbít i tehdy, když se odmítne vykoupat po milování nebo při menstruaci. Tyto šokující teze pákistánská islámská rada myslí zcela vážně.

V současnosti jsou pákistánské zákony o domácím násilí poněkud nejasné, ale návrhy muslimské rady zákonodárný sbor ještě neprojednal. Členové rady se prý dovolávají Koránu a připomínají, že muž smí zbít svou ženu i když mluví příliš nahlas na veřejnosti, nebo se rozhodne někomu darovat peníze bez souhlasu manžela.

Je třeba dodat, že doporučení rady jsou nezávazná, ale umožňují nám nahlédnout do myšlení těch nejkonzervativnějších muslimských kruhů v Pákistánu. Aktivisté bojující za lidská práva v Pákistánu proto volají po rozpuštění rady. Zdá se jim absolutně nepřijatelné, když tento poradní orgán prakticky schvaluje násilí na ženách, chce jim nařizovat, jak nahlas mohou mluvit nebo snad s kým se stýkat. Podle doporučení rady by totiž muži měli mít právo zakázat své ženě návštěvy u jiných mužů než u příbuzných.

Faktem ovšem je, že politické strany, které islámské radě naslouchají a získávají od ní podporu, dostávají v národních volbách kolem deseti procent hlasů. Jejich podpora tedy není zanedbatelná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …