Islámský stát úmyslně stvořily USA proti Assadovi. Teď to řekl i vysoký americký zpravodajec

11.08.2015 22:06

Bývalý šéf jedné z tajných služeb specializovaných na vojenské zpravodajství, DIA, Michal Flynn v rozhovoru pro televizi Al-Džazíra s moderátorem Mehdi Hasanem řekl, že vzestup Islámského státu nebyl jen dílem náhody. Stály za ním prý Spojené státy, které původně chtěly sílu těchto bojovníků využít proti syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi.

Islámský stát úmyslně stvořily USA proti Assadovi. Teď to řekl i vysoký americký zpravodajec
Foto: wikipedia
Popisek: Americká vlajka.

DIA již v roce 2012 konstatovala, že radikální rebelové mohou na východě Sýrie vytvořit entitu, která bude bojovat proti režimu syrského diktátora Asada, a USA je vědomě podporovaly. Bojovníkům dopravovaly zbraně. Ale proč předtím tajná služba nevarovala, jestliže měla ze vzestupu radikálů obavy, jak Flynn také naznačil?

„Nechci tvrdit, že to přímo nebyla moje práce, ale mým úkolem bylo zajistit, aby správnost předkládaných informací byla co nejvyšší,“ uvedl Flynn.

Text v angličtině najdete zde

Stojí přitom za pozornost, že Flynn působil také v týmu speciálních sil, jehož cílem byl boj proti al-Káidě. A po této zkušenosti na vlastní oči viděl, jak Spojené státy podporují další radikály. O podpoře extremistů v Sýrii a Iráku hovořili i jiní představitelé tajných služeb, ale Flynnův rozhovor představuje průlom, protože šlo o veřejné vyjádření vysoce postaveného muže, které může rozpoutat zásadní debatu o politice Spojených států v Sýrii a Iráku.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …