Islámští radikálové mohou proniknout i k nám, varoval Zeman velvyslance. Jako důkaz zmínil děsivou mapu

26.08.2014 22:10

Prezident Miloš Zeman na setkání s českými diplomaty vyslovil jasné varování. Proti teroristům je třeba zakročit na jakémkoli území, a to i s využitím té nejmodernější technologie. A to zvlášť s přihlédnutím k tomu, jak odhodlanými a fanatickými nepřáteli jsou islámští radikálové. O prezidentově projevu informoval server iDnes.cz.

Islámští radikálové mohou proniknout i k nám, varoval Zeman velvyslance. Jako důkaz zmínil děsivou mapu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman s premiérem Bohuslavem Sobotkou

„Teroristické buňky mohou velmi snadno proniknout na české území,“ prohlásil Zeman. „Měli bychom bojovat nikoli nasazením pozemních vojsk, ale aktivními selektivními operacemi proti teroristickým základnám, ať už jsou umístěny na jakémkoli území. Samozřejmě i s využitím nové moderní vojenské technologie, jako jsou například drony, neboli bezpilotní letouny,“ pokračoval.

Proč je třeba být tak nekompromisní? Prezident se odvolává např. na mapu chalífátu, jehož vznik předpokládají radikálové operující dnes v Sýrii nebo Iráku. Nemalá část chalífátu se prý v myslích fanatiků rozkládá i na nemalé části evropského kontinentu. A toto riziko nelze podceňovat. Hlava státu v této souvislosti připomněla i Adolfa Hitlera. Ani v naplnění jeho plánů mnoho lidí nevěřilo, ale Hitler je naplnil, byť ne zcela, jak prezident připomněl.

Boj s evropskou konkurencí

Česko by si podle Zemana mělo i nadále zachovat proizraelskou zahraniční politiku. Ve svém projevu však zároveň ocenil, že Sobotkova vláda přistupuje realističtěji k Číně. Totéž by se mělo stát i ve středoasijských zemích, kde se pro české podniky otevírají obchodní možnosti. Nesmíme ale podle něj zapomínat na konkurenci přímo ze srdce EU, která by mohla české šance zmařit.

Prezident konkrétně hovořil o české firmě, která by mohla stavět metro v hlavním městě Ázerbájdžánu Baku. Háček je v tom, že zájem o zakázku projevuje i Francie a za tamní firmy přijel do země lobbovat i prezident Francois Hollande.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…