Ivan Gabal reagoval na otázku ke kauze Šlachta: Na to vám odpoví spíš Ukrajinec

11.06.2016 10:44

Poslanec Ivan Gabal se ještě jednou vyjádřil k chystané reorganizaci policie a odchodu Roberta Šlachty. Cenu tohoto muže lze prý jen těžko vyčíslit. Státní zástupci v Olomouci v tuto chvíli bohužel situaci nijak nepomáhají, když si k vysvětlení plánu na reorganizaci policie povolávají policejního prezidenta Tomáše Tuhého, ale to nic nemění na tom, že je zjevně nepromyšlený.

Ivan Gabal reagoval na otázku ke kauze Šlachta: Na to vám odpoví spíš Ukrajinec
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivan Gabal ba besedě s veřejností v Benešově

V krátkém rozhovoru pro internetovou televizi DVTV poslanec Ivan Gabal prozradil, že vnímá reorganizaci policie jako krok do tmy. Koncepce policie s výhledem do roku 2020, kterou výbor původně dostal k projednání, se o reorganizaci vůbec nezmiňovala. To, co představil policejní prezident Tomáš Tuhý, bylo v podstatě v naprostém rozporu s původní koncepcí.

Nejhorší bylo, že prezident Tuhý poslancům nepředložil žádné alternativy k jednání, žádný manažerský plán, nic.

„Já stále věřím tomu, že se v jakémsi konzultačním odborném mechanismu, kterému by měly politické dohody vytvořit prostor, podaří tu situaci znovu postavit z hlavy na nohy. To znamená, že se učiní diagnóza současného stavu a úloh, jaké mají být plněny, představy policejního prezidia a kvalifikovaně se posoudí činnost útvarů, které mají jak z hlediska provozu a výkonu, tak z hlediska dopadu miliardové hodnoty,“ prohlásil Gabal.

Politici mají v této oblasti obrovskou odpovědnost, protože jen na platy dvou specializovaných útvarů policie jdou stovky milionů korun. Nemluvě o tom, jak velké kauzy řeší. Stačí si vzpomenout na případ lihové mafie, kde státu unikaly obrovské peníze. Nesmíme zapomenout ani na to, že vychovat elitního policistu trvá řadu let, takže hodnotu takového Roberta Šlachty pro stát lze jen těžko vyčíslit.   

„A samozřejmě vyčíslit hodnotu právního státu, tak na to vám odpoví spíš Ukrajinec, jakou hodnotu pro něj má právní stát v Čechách,“ doplnil poslanec za KDU-ČSL.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…