Ivan Gabal varuje Zemana a Babiše: Blíží se listopad

12.10.2021 21:23 | Ze sítí

Ač matematické výpočty hrají pro vládu SPOLU a PirSTAN, Andrej Babiš (ANO) brzdí nadšení prohlášením, že prezident Miloš Zeman přislíbil, že sestavováním vlády pověří jeho. Sociolog a někdejší poslanec za KDU-ČSL Ivan Gabal zde vnímá jistou analogii s chováním politiků z totalitního režimu. Bude se opakovat sametová revoluce?

Ivan Gabal varuje Zemana a Babiše: Blíží se listopad
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivan Gabal

Gabal nevychází z údivu, že premiér Babiš neuznal porážku a hovoří o sobě jako o vítězi voleb, jenž sestaví novou vládu. „Nemáme náhodou listopad? Také se vám zdá, že si hradní prezidentovi kašpaři spolu s AB myslí, že pro ně výsledky voleb a závazné ústavní postupy neplatí?“ táže se ve svém facebookovém komentáři.

Premiér dnes informoval, že mu prezident v neděli potvrdil, že jej jako předsedu nejsilnější strany pověří sestavením vlády. Zda to přijme, neupřesnil. Pouze dodal, že nebudou usilovat o post předsedy Sněmovny.

Zeman má v povolebním vyjednávání sehrát klíčovou roli, v současné době je ale hospitalizován v nemocnici. Gabal proto vyzývá, aby horní komora urychleně jednala o aktivování článku 66, a sice o neschopnosti prezidenta vykonávat funkci. „Pohne se Senát? Nebo bude opět muset #milion občanů na listopadová náměstí? Datum je příznivě blízko!“ vyhlíží revoluci.

Ústavní komise Senátu bude proto 19. října jednat o zdravotním stavu prezidenta a jeho způsobilosti řídit úřad. Hrad dnes nakonec oznámil, že ve středu sdělí, jak bude prezident, který je stále v nemocnici, při sestavování vlády postupovat. Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka politickou situaci sleduje.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…