Ivermektin povolen. Pět dní po Blatného odmítavém výstupu u Moravce

12.03.2021 14:52

Covid se může léčit ivermektinem, rozhodlo ministerstvo. Záleží prý jen na lékaři a souhlasu pacienta. Jedná se údajně o experimentální léčbu. Blatný už u Moravce řekl, že sám by ho prý nepředepsal ani nevzal. Babiš by ho zase rád rozvážel praktikům.

Ivermektin povolen. Pět dní po Blatného odmítavém výstupu u Moravce
Foto: www.saps.gov.za
Popisek: Pytle s miliony tablet Ivermektinu, zabavené jihoafrickou policií

Anketa

Věříte léku ivermektin?

66%
7%
hlasovalo: 15207 lidí

Ministerstvo zdravotnictví údajně umožní zdravotnickým zařízením podávat covidovým pacientům lék Ivermektin. Bude záležet na uvážení lékaře. Jakožto experimentální léčba bude k podání nutný informovaný souhlas pacienta.

„Léčba ivermektinem představuje v současné době experimentální léčbu bez dostatečného množství důkazů získaných metodami medicíny založené na důkazech, a nelze ji proto nyní považovat za součást standardní a standardizované odborné péče v léčbě pacientů s onemocněním covid-19,“ uvedlo ministerstvo. Lék je nyní dostupný na lékařský předpis.

„Ministerstvo zdravotnictví umožňuje všem poskytovatelům zdravotní péče podání léčivého přípravku ivermectin, pokud to bude v souladu s platnými stanovisky SÚKL a pacient vyplní informovaný souhlas. Zároveň je ale nutné dodat, že dosud neexistují dostatečné důkazy o prokazatelně kladném vlivu ivermectinu na léčbu onemocnění covid-19,“ uvedl k léčivému přípravku ministr zdravotnictví Jan Blatný. Blatný sám ještě v neděli v Otázkách Václava Moravce prohlásil, že on sám, jako lékař, by ivermektin nepředepsal a ani si ho nevzal.

Ivermektin pacientům začala podávat například Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, její lékaři odmítají kritiku léčiva. Varují však před jeho užíváním bez porady s lékařem, při předávkování hrozí poškození orgánů. Nemocnice lék podala již asi 70 pacientům a nakoupila ho v Bulharsku.

O léku mluví i politici. Šéf vlády Andrej Babiš včera na sociálních sítích třeba navrhoval ivermektin distribuovat praktickým lékařům.

Fakultní nemocnice v Motole ale zase na svém oficiálním facebooku uvedla, že „žádné veterinární přípravky pacientům podávané nejsou a nebudou“. To je mířeno právě na ivermektin, který je podáván jak lidem, tak (v jiné podobě) zvířatům.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…