Izrael a Hamás: Dvě ženy propuštěny. Nejméně 201 dalších rukojmí zbývá

21.10.2023 8:30

Válka palestinského hnutí Hamás a židovského státu trvá již dva týdny a v této krátké době už přijel Izraeli vyjádřit podporu i americký prezident Joe Biden a z turecké strany na to konto zaznělo, že se Bidenova návštěva v podstatě rovná schválení ničení Gazy. Američtí představitelé v čele s Bidenem, ale také zástupci izraelské armády stejně tvrdě zkritizovali hnutí Hamás. Vzduchem létají ostrá slova.

Izrael a Hamás: Dvě ženy propuštěny. Nejméně 201 dalších rukojmí zbývá
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Turecká vlajka, graffiti.

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31658 lidí
Hnutí Hamás oznámilo, že propustilo dvě izraelo-američanky, které patří do většího počtu palestinskými radikály držených rukojmí. Podle prohlášení na kanálu Hamas Telegram byli rukojmí propuštěni z humanitárních důvodů. O kroku Hamásu informoval server listu The Jerusalem Post.

Podle listu Haaretz jsou ozbrojenci z hnutí Hamás připraveni propustit i všechny ostatní civilisty, které drží jako rukojmí, avšak za předpokladu, že budou dodrženy všechny bezpečnostní záruky.  

Server listu Times of Israel připomněl, že Hamás drží ještě nejméně 201 dalších rukojmí. Na propuštění dvou žen se podle The Times of Israel zapojil i Katar a Spojené státy.

V čase již dva týdny trvající války mezi Izraelem a Hamásem navštívil židovský stát prezident USA Joe Biden a z turecké strany na to konto zaznělo, že se Bidenova návštěva v podstatě rovná schválení ničení Gazy. Bidenovu návštěvu těmito slovy popsal turecký ministr zahraničí Hakan Fidan.

„Samozřejmě, že tam Biden za těchto okolností přišel a byl v pozici, svým způsobem schvaloval zničení Gazy, historie je zaznamenána,“ řekl Fidan. „Pro mnohé to není překvapení, ale vytváří to dojem, který může pro Ameriku způsobit mnoho různých výsledků.“

Řekl také, že Turecko svým protějškům navrhuje systém záruk, aby našlo trvalé řešení konfliktu, a dodal, že Turecko je připraveno být garantem za palestinskou stranu. Vyzval další regionální země, aby se do toho zapojily.

Nejvyšší američtí představitelé včetně amerického prezidenta Joea Bidena a ministra obrany Lloyda Austina uvedli, že zvěrstva Hamásu byla stejně špatná, pokud ne horší než ta, která provedla džihádistická skupina Islámský stát, která v letech 2014-2017 dobyla a držela velké části syrského a iráckého území.

Podobně ostrá slova zaznívají i z izraelské strany.

„Hamás se v tuto hodinu prezentuje světu jako ten, kdo propouští rukojmí z humanitárních důvodů, ale ve skutečnosti mluvíme o vražedné teroristické skupině, která v tuto hodinu drží v zajetí nemluvňata, děti, ženy a staré lidi,“ uvedl mluvčí izraelských ozbrojených sil (IDF) kontraadmirál Daniel Hagari. Upozornil také, že boje s Hamásem potrvají ještě dlouho. „Pravděpodobně ještě mnoho týdnů,“ zdůraznil.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …