Izraelci zabili Palestinku, která se na ně chystala zaútočit nožem

09.11.2015 10:04

Izraelští vojáci dnes zastřelili na Západním břehu Jordánu Palestinku, která se na ně chystala zaútočit nožem. U ženy se našel dopis na rozloučenou.

Izraelci zabili Palestinku, která se na ně chystala zaútočit nožem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze proběhla demonstrace na podporu Palestiny

Žena údajně přišla pěšky ke kontrolnímu stanovišti poblíž židovské osady Alfej Menaše. Vojáci ji několikrát vyzvali, aby se zastavila, a snažili se ji k tomu přimět varovnými výstřely. Žena ale pokračovala směrem k nim a vytáhla z tašky nůž. Při dalším výstřelu byla zasažena a zabita.

Ministerstvo obrany, které o incidentu hovoří jako o zmařeném útoku na Izraelce, oznámilo, že žena u sebe měla vzkaz pro své příbuzné v případě, že zemře. „Nevím, jak to se mnou skončí. Dělám to s jasnou hlavou, k obraně vlasti a mladých. Nedokážu se smířit s tím, co vidím, a nechci už dále trpět. Rodiče a sourozence prosím, aby mi odpustili. Mám vás ráda, hlavně svého snoubence,“ stojí ve vzkazu.

Násilnosti, při nichž Palestinci útočí na Izraelce hlavně noži a umírají při palbě Izraelců, podle agentury AP od poloviny září nepřežilo 87 lidí. Bylo mezi nimi 12 Izraelců a zbylí jsou Palestinci nebo izraelští Arabové. Z nich více než 40 byli lidé přistižení při útoku.

Bezprostředním podnětem násilí, které má kořeny v dlouhodobě neřešené otázce palestinské státnosti, je spor o posvátná místa na Chrámové hoře v Jeruzalémě. Nacházejí se tam dvě významné mešity, ale v minulosti zde býval také židovský chrám. V posledních měsících na místo začali chodit Židé ve větším počtu než v minulosti a Palestinci se obávají, že vláda Židům povolí se na hoře modlit, což dosud nesměli. Izraelská vláda nicméně popírá, že má v úmyslu dosavadní režim měnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…