Já? Ne. On! Cože? Kdo? Tamten. Ne, zase jinak. Aha. Hřibo-koalice s TOPkou a spol. zmatkuje

12.04.2019 16:57

Další přestřelka mezi pražskými Piráty a TOP09 spatřila mediální světlo světa. Tentokrát se jedná o posty v dozorčí radě Pražské plynárenské. O čem je řeč? O tři posty, které jsou obsazeny dlouholetými zaměstnanci Pražské plynárenské, a kteří podle by podle Pirátů měli být vyměněni za politiky nebo by jejich pozice měly být úplně zrušeny. S tím však nesouhlasí předseda klubu TOP 09 na pražském magistrátu Jiří Pospíšil.

Já? Ne. On! Cože? Kdo? Tamten. Ne, zase jinak. Aha. Hřibo-koalice s TOPkou a spol. zmatkuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátor Zdeněk Hřib

Proti jsou také odbory. Podle nich chtějí Piráti Pražskou plynárenskou pouze ovládnout, neboť právě tři členové, kteří jsou vybráni z řad zaměstnanců, nejednají v rámci politických přání, ale ve prospěch společnosti. Je to už podruhé, co se odbory staví proti vůli akcionáře.

V prvním případě se jednalo o dosazení Petra Zmátlíka do předsednictva Plynárenské. Ten přitom v minulosti v předsednictvu plynárny působil. Po svém odchodu se stal spolumajitelem firmy, která pro Plynárnu zřizovala etickou linku.

Kolem obsazení pražského podniku začíná být dusno. Piráti nezasahuji

Tentokrát je situace ještě ostřejší. Piráti odvolání zmíněných členů dozorčí rady prosazují údajně kvůli úsporám. Pro deník Právo primátor Hřib uvedl, že se jedná o částku jeden a půl milionu korun ročně, v dalších médiích ale Piráti hovoří „řádově o milionech korun ročně”. Dalším problémem podle nich je, že tito tři lidé v podstatě kontrolují sami sebe. Jako členové managementu a členové dozorčí rady.

Snahu Pirátů odsoudil koaliční zastupitel a europoslanec Jiří Pospíšil. „Piráti slibovali, že se bude vybírat do dozorčích rad podle odbornosti, a nikoliv podle politických nominací. Toto je bezdůvodné rozšiřování vlivu politiků ve firmách, kde tradičně mají v kontrolních orgánech vliv i zaměstnanci. Nevím, proč to rušit,” uvedl pro Právo.

Piráti úder vrátili s tím, že postupují zcela v souladu s návrhy radního pro majetek Jana Chabra z TOP09, a že koalice se na postupu již domluvila. „Pan Pospíšil na této schůzce nebyl a zjevně si od radního Chabra nezjistil, na čem se koalice domluvila. Jeho vyjádření tak plyne z neúplných informací,“ zněla reakce.

Politické boje o Pražskou plynárenskou podle našich informací začínají tuto ziskovou společnost ochromovat. Jeden ze zaměstnanců, který si díky aktuální situaci nepřeje být jmenován, nám prozradil, že stav začíná být vyčerpávající, nikdo nedělá žádná rozhodnutí, každý se prý bojí a jsou i tací, kteří začínají mít všeho dost.

„Plynárna se za poslední roky zvedla, nastavila se pravidla, lidi tady byli spokojení a podnik generoval městu zisk a Pražanům levný plyn. Nevidím jediný důvod, proč ničit něco, co funguje,” sdělil pro ParlamentníListy.cz

V dozorčí radě aktuálně sedí šest zástupců politických subjektů a tři zástupci Plynárenské. Konkrétně za Piráty je to Jindřich Lechovský nebo advokát a senátor Lukáš Wagenknecht, který je znám díky svému působení na Ministerstvu financí v době, kdy jej řídil Andrej Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…