Já jsem Fialovi svůj hlas dal v obou kolech, prozradil v ČT Vondráček. Doufá, že přes víkend opadnou emoce

24.11.2017 23:07

O novém vedení sněmovny a domluvených i nedodržených dohodách se bavil v pořadu Události, komentáře moderátor David Borek s předsedou sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO), místopředsedou Vojtěchem Pikalem (Piráti) a poslancem Martinem Kupkou (ODS).

Já jsem Fialovi svůj hlas dal v obou kolech, prozradil v ČT Vondráček. Doufá, že přes víkend opadnou emoce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Poslanecká sněmovna si dnes zvolila čtyři nové místopředsedy – Jana Hamáčka (ČSSD), Vojtěcha Filipa (KSČM), Vojtěcha Pikala (Piráti) a Tomio Okamuru (SPD). Pátý kandidát Petr Fiala (ODS) ale narazil. Jeho strana i Demokratický blok, který ho podporoval, mluvily o demonstraci síly a nedodržení slova v podání ANO, KSČM a SPD.

Ani Pirátům se nelíbilo, že Fiala nebyl v rozporu s dohodami zvolen. Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek tak přislíbil, že příště už pro Fialu jeho poslanci hlasovat budou.

Volba je sice tajná, přesto Vondráček odkryl karty v reakci na otázku, zda Petra Fialu volil. „Panu Fialovi jsem jak v prvním, tak ve druhém kole panu Fialovi dal hlas. K tomu, aby se jím stal, chybělo ale málo hlasů. Ve sněmovně vládnou emoce a nezmění to ani předjednané pokyny. Chybou byl i Demokratický blok,“ vysvětlil Vondráček.

Dále Vondráček upřesnil, že si vše vyříkali, uvedli pro a proti, přes víkend se emoce poslanců uklidní a snad to před dalším hlasováním bude stačit.

Podle Kupky se ukázalo jedno jediné, a to existence hlasovací koalice, tedy hnutí ANO, komunistů a SPD. „Celý týden jsme poslouchali, jak je třeba v demokracii zachovat proporční uskupení a zajistit místa ve vedení podle výsledku voleb, tak se nic z toho nakonec neodehrálo,“ dodal místopředseda ODS Martin Kupka s tím, že se nejspíše dostatečně hnutí ANO neuklonili a nepolíbili prsten.

Místopředseda sněmovny Vojtěch Pikal situaci vidí tak, že i přestože bylo pět kandidátů, kteří byli jasně deklarováni na základě dohody, že bude pět místopředsedů, k jejich zvolení překvapivě nedošlo. „Nevím, proč se to stalo, zkrátka se někdo rozhodl, že Fiala není jeho kandidát. My mu svou podporu deklarovali už dva dny po volbách, a to stále trvá,“ dodal Pikal.

Pikal si stále trvá i na tom, že hlasování pro předsedu sněmovny Radka Vondráčka mělo skutečně smysl. „Jde nám o odblokování sněmovny,“ řekl Vojtěch Pikal.

Radek Vondráček se před dvěma dny vyjádřil, že sněmovnu chce vést tak, aby se v ní všichni vzájemně respektovali a on byl garantem férové diskuse. „Po dvou prvních jednacích dnech si nejsem jistý, jestli ta ambice není příliš vysoká,“ řekl a připomněl poslancům, že jinak než dohodami se ve sněmovně domluvit nedá.

K aktuální situaci Petra Fialy prý Vondráček tyto výroky jasně dokazuje. „Dal jsem všem prostor, přerušil jsem jednání, což není také zvyklost, vyšel jsem vstříc, dali jsme si pauzu, projednali jsme vše a chceme dál normálně pokračovat,“ hají svá slova Vondráček a dodává, že jde o psychologickou věc, kterou nemůže tolik ohlídat, a to jsou reakce poslanců na chování ODS.

„ODS stále něco vyžaduje, požaduje a pak to nevede k dobrému výsledku, chce to trochu sebereflexe,“ uzavřel Vondráček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…