Já nevím, co to je Západ, pravil Faltýnek v Respektu

23.02.2015 10:16

Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek poskytl týdeníku Respekt obsáhlý rozhovor, v němž se kromě jiného vyjádřil k údajnému střetu zájmů předsedy ANO a ministra financí Andreje Babiše či jeho vlastnictví novin. Vlastnit dvoje celorepublikové noviny – MF Dnes a Lidové noviny – dle Faltýnka taková výhra, jak by se na první pohled mohlo zdát, není.

Já nevím, co to je Západ, pravil Faltýnek v Respektu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Faltýnek

Faltýnek v rozhovoru uvedl, že v obecné rovině mu střet zájmů vadí, u předsedy hnutí ANO, člena vlády a podnikatele Andreje Babiše prý ale žádný střet zájmů nepozoruje. „Co je podle vás lepší: když do té politiky přijde člověk, který vybudoval jednu z největších firem v zemi, zaměstnává třicet tisíc lidí, je miliardář, všeobecně se to o něm ví, a přesto mu lidé dali hlasy? Anebo když politiku dělají lidé, kteří skrytě prosazují zájmy kmotrů a berou za to od nich peníze? Myslím, že je férovější, když lidé vědí, v čem jejich politik podniká, co dělá, a můžou veřejně hlídat, jestli nedochází k tomu konkrétnímu střetu zájmů,“ vysvětloval Faltýnek. 

A že kvůli podobný případům vzniká na Západě obava ze střetu zájmů, protože možnost politiky uhlídat a všechno kontrolovat je omezená, zvláště v dnešní ekonomice, kde jsou vazby mezi firmami a státem velmi složité? Na to má Faltýnek stručnou odpověď: "Já nevím, co to je Západ."

I kdyby si nakrásně chtěl Babiš přece jenom něco přiklepnout, ve sněmovně prý sedí dvě stě poslanců a minimálně poslanci TOP 09, ODS, Úsvitu a komunistů jsou největšími hlídači. „Petr Bendl, pan Kalousek a další nikdy neopomenou zvednout prapor toho fatálního konfliktu zájmů a řeší se to tam. Takže vy si myslíte, že je tato koalice schopna protlačit ve sněmovně nějaký zákon pro Babiše?“ uvedl Faltýnek.

Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO a kandidát na prvního místopředsedu strany nespatřuje výhodu ani v tom, že Babiš vlastní dvoje celorepublikové noviny – MF Dnes a Lidové noviny. Pro hnutí ANO to dle něj má jednoznačně negativní efekt. Analytici hnutí ANO totiž prý zjistili, že nejvíc negativně se o jejich ministrech a hnutí píše právě v těchto novinách. Faltýnek údajně novinářům do jisté míry rozumí. „Novináři z MF Dnes chtějí dokázat, že nepíší pro ANO, a jsou potom naopak kritičtější,“ myslí si.

Řídím se selským rozumem

Faltýnek také v rozhovoru pro Respekt uvedl, že se v politice řídí selským rozumem a nehodlá se nechat zaškatulkovat napravo nebo nalevo. Pokud po něm někdo chce slyšet názor z oblasti, které nerozumí, nebo tam selský rozum nefunguje, zeptá se prý někoho, kdo tomu problému rozumí. Zeptal se tak například ministra obrany Martina Stropnického (ANO) zda dodávat zbraně na Ukrajinu. Po konzultaci s ním došel k závěru, že zbraně nejsou řešením. Řešením je prý nějaký dialog a snaha vyřešit problém bez zbraní.


 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …