Já ten papír našel ve výtahu, proto je na něm můj prst. Perly z vyšetřování dotační záležitosti za 14 miliard

09.01.2017 14:23

Dnešní vydání deníku MF Dnes zmapovalo, jaké další důkazy mají detektivové proti skupině 24 lidí, v níž je mimo jiné i exsenátor Alexandr Novák či někdejší hejtmanka Jana Vaňhová, jichž se týká kauza dotačního čerpání v oblasti ROP Severozápad.

Já ten papír našel ve výtahu, proto je na něm můj prst. Perly z vyšetřování dotační záležitosti za 14 miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Klíčovým svědectvím je pro policii výpověď někdejšího ředitele dotačního úřadu Severozápad Petra Kušnierze, jenž si v minulosti kvůli dotacím již pobyl ve vězení. Není to však jediné, s čím vyšetřovatelé pracují. Mají i další důkazy. „To, že policie stíhá více než dvě desítky politiků, úředníků a podnikatelů za to, že neoprávněně vyplatili čtrnáct miliard korun, stojí na podezření o dohodě politiků, kterou uzavřeli na samém počátku. Podle detektivů se totiž navzdory pravidlům domluvili, že šedesát procent vyplacených peněz získají projekty z Ústeckého a ty z Karlovarského kraje čtyřicet,“ zmiňuje MF Dnes.

Policisté podle ní dokládají existenci takové dohody například staršími odposlechy či korespondencí úředníků. Dohoda byla údajně nazývána dohodou, která nesmí ven. V obvinění pak policisté mimo jiné uvádějí, že jeden úředník druhému vysvětluje, jak je v zasílané tabulce uveden podíl Karlovarského kraje na dotacích. Uvedení toho údaje v tabulce si měl prý vyžádat jejich radní. Tečkami pak měli politici označovat projekty, jež mají zvítězit. Seznamy se pak měly předkládat podnikateli Danielu Ježkovi ke schválení. To jeho advokát Michael Kis odmítá. „Neviděl jsem nikdy takového kouzelníka nebo šamana, který by ovládl takové množství lidí a řekl jim, vy mě budete všichni poslouchat,“ uvedl.

Policie, jak uvádí MF Dnes, pak na jednom seznamu však skutečně našla Ježkův otisk prstu. Ten však tvrdí, že dokument našel ve výtahu. Kušnierz ale ve svých výpovědích na Ježkův vliv a i na vliv exsenátora Alexandra Nováka poukazuje. „Poté, co prošly všechny ‚otečkované projekty‘, se dostal na poslední, třinácté místo, které ještě zaručovalo dotaci, nikým neprotežovaný projekt. Zbývala na něj částka dvacet milionů korun. Kušnierz proto začal volat Ježkovi a Novákovi, komu mají peníze dát. Jenže nezvedali telefon. Kušnierz proto za nimi vyrazil. Až u nich se podle policie rozhodlo, že projektem, který získá dotaci, bude penzion Karel IV. Projekt, který původně skončil na 27. místě. A Kušnierz už jen telefonicky vydal pokyny, aby hodnotitelé přepracovali bodování,“ zmiňuje MF Dnes s tím, že takto probíhalo hodnocení vcelku běžně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …