Já ti klepnu grant, ty mi klepneš grant. Věda, kde se raději nic nevyzkoumá

31.08.2022 19:30 | Ze sítí

Herní vývojář Daniel Vávra se zabýval ve svém nejnovějším příspěvku na sociální síti mimo jiné vysokým školstvím a zejména nutností dělat výzkumy. „Výzkum je financován granty. Granty udílí grantová agentura,“ poznamenává a zmiňuje, že jde o ideální prostředí pro korupci.

Já ti klepnu grant, ty mi klepneš grant. Věda, kde se raději nic nevyzkoumá
Foto: Repro Youtube
Popisek: Novoroční projev herního vývojáře Daniela Vávry

„Včera jsme měli v jedné společnosti zajímavou debatu o vysokém školství. Pochopil jsem z ní, že i tam začíná odtržení od reality, kdy univerzity a tamní výzkum je svět sám pro sebe, který je pro ten svět vnější často zcela nezajímavý,“ poznamenal Vávra.

„Kdo chce na univerzitě vydělávat a neživořit z podprůměrné mzdy, musí dělat výzkum. Výzkum je financován granty. Granty udílí grantová agentura. Protože výzkum je velmi specializovaný, sedí v komisích na schvalování grantů odborníci na danou problematiku, tedy lidé z univerzit. Tedy kolegové a přátelé žadatelů o grant. Což je naprosto ideální prostředí pro korupci. Máme tady profesory, jejichž platové ohodnocení bez výzkumu je tragické. Musí tedy dělat výzkum, čímž si de facto dorovnávají platy. Ideální tedy je, vymyslet si něco, čemu nikdo nerozumí, nechat si to od kolegů schválit, na oplátku schválit něco jim a následně ‚zkoumat“ nějakou absurditu s nulovým přínosem pro společnost, která je ovšem tak komplikovaná a specifická, že se v tom nikdo zvenku nebude šťourat. Následně samozřejmě je třeba ještě výsledek patřičně pozitivně orecenzovat,“ dodává Vávra s tím, že nemluvíí například o farmacii, ale o ekonomické škole nebo o sociologii. „Zde může být výsledkem výzkumu zjištění, že jednonozí důchodci identifikující se nějak, jsou diskriminování při přidělování příspěvků na berle,“ zmínil.

„Má to ještě jeden aspekt, a sice to, že podobné prostředí je politicky deformované a nebude určitě kohokoliv motivovat pouštět se do něčeho kontroverzního. Pro vědce je mnohem jistější, když budou zkoumat něco, co momentálně frčí, a přinášet takové výsledky, aby na ně nepadlo podezření. Je zcela žádoucí, aby jejich výsledky byly v linii s výsledky kolegů a aby nikoho nestavěli do špatného světla. Kolega vám asi nebdue přidělovat grant na výzkum, který bude popírat jeho vlastní výzkum. Takže v době, kdy je žádoucí, aby vědci ověřovali, zpochybňovali, či nacházeli nová řešení problémů jako je covid, vakcíny, změna klimatu, se nikdo nebude hrnout do zkoumání účinnosti vakcíny, když zadání od státu je nacpat vakcíny lidu, a lidé, kteří vám budou grant schvalovat, sami zkoumají, jak je to super a účinné,“ zmínil Vávra.

‚Něco podobného se stalo s moderním uměním, ze kterého je naprosto bizarní svět sám pro sebe, který téměř nikoho normálního nezajímá, a žije prakticky primárně z grantů. Funguje to vlastně obdobně. Člověk vystuduje školu, kde ho učí někdo, kdo se neuplatnil v reálném světě. S tím, co mu škola dá, se překvapivě taktéž neuplatní a jeho hlavním zaměstnáním je nakonec práce na škole jako asistent nebo profesor (mám mnoho takových známých). Tito lidé samozřejmě budou v těžkém sporu s případnými úspěšnými lidmi z venku. A úspěšní lidé zvenku zase nemají žádnou motivaci za mizerný plat v partě závistivých zpátečnických tragédů mrhat svým časem,“ řekl Vávra.

„Pracovat může absolvent i v dotované galerii či v dotovaném časopise. Tam si společně s dalšími můžou sami na sebe navzájem pět chválu a na základě těchto ‚recenzí‘ pak získávat granty od komisí, v nichž sedí další jejich kamarádi. A máme tu zacyklený svět, kdy kritici, tvůrci a přidělovači grantů jsou v zásadě titíž lidé, žijící si ve vlastním světě, přesvědčeni o své nepostradatelnosti pro společnost, společností opovrhující, a o ten jejich svět se ta společnost naprosto nezajímá, ale přesto ho musí platit. Skutečné umění se pak odehrává někde úplně jinde. V concept art odděleních filmových a herních studií. V popkultuře. V alternativní scéně. Že se to děje v umění, je jasné už desetiletí. Že se to děje i v ekonomii a v dalších oborech, to mě trochu překvapilo. Nicméně, ona třeba ta studie o tom, že rytíři jezdili na ponících (o které jsem natočil poslední Jámu), která vlastně ani nedokázala, že rytíři jezdili na ponících, je tak trochu z tohohle ranku. Naprostá samoúčelná obskurnost s pochybným výsledkem,“ dodal Vávra.

„Nejsem z univerzitního prostředí, takže to možná chápu velmi zkresleně, a uvítám, když mě někdo uvede na pravou míru a debatu. Nicméně, včera se diskuse účastnili velmi fundovaní lidé a v zásadě jsme se na něčem obdobném shodli,“ zakončil Vávra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …