Já už bych z chemie ani neodmaturoval, já jsem dnes mezinárodně uznávaný odborník na veřejné finance. Tak Kalousek debatoval s Faltýnkem o biopalivech

08.04.2015 22:58

Ve Sněmovně to dnes jiskřilo kvůli biopalivům. Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) znovu varoval, že si Andrej Babiš (ANO) díky pozici ve vládě připravuje legislativu, na které vydělá jeho Agrofert. Babiš ho na oplátku přirovnal k nacistickému ministrovi propagandy Josephu Goebbelsovi. Tvrdá přestřelka večer pokračovala i v České televizi, kde se utkali dlouholetý pracovník Agrofertu, 1. místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek, a právě Kalousek. Stálo to za to.

Já už bych z chemie ani neodmaturoval, já jsem dnes mezinárodně uznávaný odborník na veřejné finance. Tak Kalousek debatoval s Faltýnkem o biopalivech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO, 1. místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek, a předseda poslaneckého klubu TOP 09, 1. místopředseda strany Miroslav Kalousek, se ve středečních Událostech, komentářích ČT přeli o další podporu biopaliv, která podle exministra financí Kalouska přihraje holdingu Agrofert Andreje Babiše miliardy. Faltýnek to razantně odmítl. Komentář k tématu přidal i agrární analytik Petr Havel.

Ten vysvětlil, že se Česká republika zavázala snižovat emise v dopravě. Prostředkem k tomu má být splnění závazku 10 % biopaliv na trhu. Ačkoli se v EU diskutuje o změně tohoto závazku, zatím se tak nestalo. Další věc je, že se na našem území nevyskytují biopaliva druhé generace. „Takže musíme se skřípěním zubů podporovat biopaliva první generace. O té debatě ve Sněmovně platí, že pravdu měli tak trochu všichni,“ konstatoval Havel.

Z jeho úst také zaznělo, že Andrej Babiš je v jasném střetu zájmů, ale to se vědělo dlouho dopředu. „Ve střetu je Andrej Babiš, a tím i celé hnutí ANO, protože ho pan Babiš financuje ze zisku Agrofertu,“ konstatoval Kalousek. Vzápětí se ale dopustil přeřeku. „Politická divize TOP 09 ve Sněmovně prosazuje zájmy Agrofertu, promiňte, myslel jsem politickou divizi ANO,“ zaznělo od Kalouska.

Kalousek je nepřítelem českých zemědělců, udeřil Falýnek. Exministr zmínil Kleslovou

„Jsou to nesmysly a lži,“ udeřil Faltýnek. Babiše prý dnes celý den ve Sněmovně kopali do hlavy a jeho už unavilo to poslouchat. Vyjadřoval se také k novele zákona o ochraně ovzduší, která v zásadě také přihrává producentům biopaliv přimíchávaných do běžných paliv. Tak to alespoň viděl Kalousek. Podle Faltýnka to není pravda, ale Kalousek si trval na svém. „My máme závazek snížit emise skleníkových plynů, co se týče oněch deseti procent, tam je zřejmé s pravděpodobností blížící se jistotě, že to bude změněno. Je toho ale možné dosáhnout i biopalivy druhé generace. Problém je, že tato biopaliva neprodukují firmy Andreje Babiše,“ uvedl Kalousek.

Je sice pravda, že je Kalousek původně studovaný chemik, což před kamerami také zaznělo, ale Kalousek se nechtěl k biopalivům vyjadřovat do hloubky, neboť se posledních dvacet pět let věnoval veřejným rozpočtům a stal se v této oblasti i uznávaným odborníkem

Za sebe se následně Kalousek snažil debatu uzavřít s poukazem na to, že Babiš sám přiznal, že je ve střetu zájmů, a podotkl, že Babiš bude hlasovat proti tomuto zákonu, tak proti němu mohou hlasovat i další koaliční poslanci. Podle Kalouska prý v minulých letech v procesu podpory biopaliv hrála i někdejší sociální demokratka a dnešní místopředsedkyně ANO Radmila Kleslová, která v sociální demokracii prosazovala takovou podobu biopaliv, která hrála do karet Agrofertu.

„Pan Kalousek je známým nepřítelem českých zemědělců a takto se chová, on by raději používal vyjeté oleje, palmové oleje a podobně,“ prohlásil Faltýnek s tím, že takto jde Kalousek proti zemědělcům. O biopalivech druhé generace se podle Faltýnka dnes spíše mluví, než aby byla ve velkém produkována.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …