Já vám na válku kašlu! Jdu nakoupit zásoby, baterky a balenou vodu, napsal naštvaný Foldyna. Odpověděl mocný muž, advokát a přítel Sobotky

16.03.2015 10:38

Sociálnědemokratický poslanec Jaroslav Foldyna se včera vpodvečer na svém facebookovém profilu vyjádřil proti možnému „vtažení“ České republiky do geopolitického ozbrojeného konfliktu mezi USA a Ruskem. Rozpoutal tím diskuzi o ekonomickém užitku z války, do které se zapojil i advokát Radek Pokorný. Dle médií blízký přítel a někdejší spolužák předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky.

Já vám na válku kašlu!  Jdu nakoupit zásoby, baterky a balenou vodu, napsal naštvaný Foldyna. Odpověděl mocný muž, advokát a přítel Sobotky
Foto: hns
Popisek: Jaroslav Foldyna v půlnočním rozhovoru

„Dívám se na zprávy na TV Nova, poslouchám nějaké americké vojáky, jak vzkazují to či ono Putinovi, sleduji ukázky americké techniky, která má demonstrovat sílu. Ruské stíhačky nad Baltem. Tedy… Zítra jdu nakoupit vepřové ve vlastní šťávě a těstoviny. Nějaké baterky a balenou vodu. Na válku vám kašlu!“ zveřejnil Foldyna na Facebooku.

Na jeho příspěvek zareagoval advokát Radek Pokorný, který uvedl, že Foldynou nastíněná situace je pořád lepší, než kdyby se Rusové nacházeli v Pobaltí. „Nejlepším testem je, jestli se Rusové stěhují do Paříže, Londýna, do New Yorku či jestli je to naopak a Londýňané, Pařížané a Američané se přesunují do Moskvy. Odpovězte si na to. Zbytek je propaganda,“ myslí si advokát.

Poslanec za ČSSD kontroval tím, že tu zřejmě existuje snaha vmanipulovat Evropu do jisté formy geopolitického konfliktu, na kterém Evropa nemá dle jeho soudu žádný věcný zájem. „Ono by možná stačilo pro ilustraci na tři dny vypnout v Praze proud a teplou vodu.  A nálady by se poněkud zrealističtěly,“ míní Foldyna.

USA je nejsilnější ekonomika světa

Následně se diskuze na sociální síti stočila k polemice o tom, komu vlastně z ekonomického hlediska vyhovuje válka více. Spojeným státům americkým, či Rusku? Jeden z diskutujících poukázal na to, že Spojené státy americké řeší své krize válkami a že nebýt válek spojených s vývozem neustále tištěného dolaru, americká ekonomika by již dávno padla.

S tím ale zásadně nesouhlasí Radek Pokorný. „To jsou naprosté hlouposti. Máte pravdu, že dolar tím, že je světovou rezervní měnou (druhou takovou je jen euro), umožňuje USA vytvářet deficity jak rozpočtové, tak platební bilance, které by jiným státům jejich financování minimálně podražily. Nicméně americká ekonomika je neuvěřitelně silná a inovativní, USA je naprosto nejsilnější ekonomika světa a desítky let tomu nebude jinak,“ je přesvědčen Pokorný s tím, že nové trhy jako je ten čínský sice pomáhají růstu poptávky, ale základem světového obchodu jsou stále USA a EU. Nepřímo tím tak marginalizoval tezi, kterou na jiném místě uvedl Foldyna. Podle poslance za ČSSD bude také záležet na tom, jak bude na nastalou situaci s ohledem na fiskální geopolitiku reagovat Čína.

TOP 09 chce válku. Pro ilustraci by stačilo na tři dny vypnout v Praze proud a teplou vodu

Foldyna svůj postoj k možné válce mezi USA a Ruskem a účasti České republiky v ní rozvíjel na sociální síti Facebook ještě jedním příspěvkem. V něm poukázal na to, že naši zahraniční politiku směřují k válce představitelé TOP 09 a jim podobní, kteří prý ochotně podléhají snaze Evropu vmanipulovat do jisté formy geopolitického konfliktu, na kterém ale nemá Evropa žádný věcný zájem. Podle Foldyny by ale možná stačilo ilustrovat válečné podmínky tím, že by se na tři dny vypnul v Praze proud a přívod teplé vody. Pak by prý nálady poněkud zrealističtěly.

Co také napsali Foldyna s Pokorným na Facebooku:

Radek Pokorný: Tak výrazně lepší než Rusové v Pobaltí. Nejlepším testem je, jestli se Rusové stěhují do Paříže, Londýna co New Yorku či jestli je to naopak a Londýňané, Parizane a Američané se presunuji do Moskvy. Odpovezte si na to. Zbytek je propaganda.

...

Foldyna Jaroslav: Já se spíš myslím, že je snaha Evropu vmanipulovat do jisté formy geopolitického konfliktu. Na kterém nemá Evropa žádný věcný zájem. Ono by možná stačilo pro ilustraci na tři dny vypnout v Praze proud a teplou vodu.  A nálady by se poněkud zrealističtěly.

...

Radek Pokorný: To jsou naprosté hlouposti. Mate pravdu, ze dolar tím, ze je světovou rezervní měnou (druhou takovou je jen euro), umožňuje USA vytvářet deficity jak rozpočtové, tak platební bilance, které by jiným státům jejich financování minimálně podražily. Nicméně americká ekonomika je neuvěřitelně silna a inovativní, USA je naprosto nejsilnější ekonomika světa a desítky let tomu nebude jinak.

...

Radek Pokorný: To JF: Amerika je stále úplně jinde, obdobně společný trh EU. To jsou všechno hezké pohádky. Jasně, je fajn, že jsou nové trhy, pomáhají růstu poptávky, ale základ světového obchodu jsou stále USA a EU.

...

Foldyna Jaroslav: Bude se asi muset počítat s tím jak bude na celou situaci reagovat Čína, myslím především v ohledu na fiskální geopolitiku.

...

Foldyna Jaroslav: S ohledem na to jak politici TOP09 a podobní komentují zahraniční politiku směrem k jejímu vyhrocení a válce. Jak ochotně podléhají snaze Evropu vmanipulovat do jisté formy geopolitického konfliktu, na kterém nema Evropa žádný věcný zájem.  Tak ono by možná stačilo pro ilustraci na tři dny vypnout v Praze proud a teplou vodu. A nálady by se poněkud zrealističtěly.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…