Jacques Rupnik k tomu, že nechceme uprchlíky

08.09.2015 9:05

Politolog a historik Jacques Rupnik se v dnešním vydání Hospodářských novin zamýšlí nad tím, že východní Evropa je v migračním šoku. Ze zemí střední a východní Evropy totiž dle něj spíše lidé odcházeli, než aby se do nich stěhovali.

Jacques Rupnik k tomu, že nechceme uprchlíky
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Jacques Rupnik

Rupnik ve svém komentáři konstatuje, že za poslední čtvrtstoletí přišlo díky otevřeným hranicím do Británie a na sever Evropy přes milion Poláků, Slováků a obyvatelů pobaltských zemí. „Teď jsou to právě země střední a východní Evropy, které se vůči migraci a migrantům vyhrazují,“ říká a zmiňuje Maďarsko, které otevíralo železnou oponu a nyní brání běžencům, aby vstoupili ze Srbska na jejich území. A to dlouhým plotem.

„Je zvykem odlišovat země ‚západního Balkánu‘ a země střední Evropy, jež jsou součástí Evropské unie. Prvně jmenované jsou zdrojem ekonomických migrantů, především z Kosova a z Albánie. Slouží také jako tranzitní místo pro běžence z Blízkého východu, kteří míří do Evropské unie a jejichž počet ve srovnání s loňským rokem vzrostl o více než 600 procent. Země střední Evropy se naopak pokouší před oběma skupinami migrantů chránit. Zatímco obyvatelé Srbska běžence přijali dobře, nabídli jim jídlo i nástroje k překonání ostnatých drátů nově postaveného plotu, Středoevropané zaujali převážně nepřátelský postoj. Nejen v Maďarsku, kde jen desetina populace má vstřícné stanovisko k přijímání žadatelů o azyl. Uprchlíky odmítají i tři čtvrtiny Poláků a čtyři pětiny Slováků,“ uvedl Rupnik a poukazuje i na odmítání povinných kvót.

„Je to paradox. Země, které byly padesát let uzavřené a po roce 1989 svobodu pohybu uvítaly, nyní odmítají uplatnit tuto svobodu na Neevropany. Státy, které po dvacet let podporovaly otevření hranic (i sloganem českého předsednictví v roce 2009 byla ‚Evropa bez bariér‘), nyní hlásají Evropu, která chrání. Jde tu o ztrátu paměti, nebo o představu, že solidarita má zůstat intraevropská?“ ptá se historik a uvádí vysvětlení. Země středovýchodu totiž byly zeměmi, odkud lidé odcházeli, nikoliv přicházeli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …