Jaderná elektrárna je v pořádku, tvrdí Rusko. Bezpečnostní experti ale varují

04.03.2022 20:26

Rusové tvrdí, že záporožská jaderná elektrárna na Ukrajině funguje normálně a žádné nebezpečí nehrozí. Píše to server Novinky.cz s odvoláním na ruského velvyslance při OSN Vasilije Něbenzju. Jiného názoru jsou však oslovení bezpečnostní analytici na serveru iDNES.cz. Mezi nimi dokonce zaznívá i názor, že prezident Ruska Putin použije elektrárnu jako zbraň.

Jaderná elektrárna je v pořádku, tvrdí Rusko. Bezpečnostní experti ale varují
Foto: Repro: Youtube
Popisek: Požár jaderné elektrárny v Záporoží po ostřelování

Páteční ráno bylo poznamenané zprávou o nočních bojích o záporožskou jadernou elektrárnu na Ukrajině. Nyní ji hlídají ruští vojáci. A právě podle ruského velvyslance při OSN Vasilije Něbenzju nehrozí žádné nebezpečí úniku radioaktivního materiálu, na místo jsou pak vysláni moskevští inženýři. Něbenzja to řekl na mimořádném jednání Rady bezpečnosti OSN.

Zároveň také dodal, že Západ se svými varováními ohledně elektrárny snaží rozdmýchat umělou hysterii. 

Server iDNES.cz se na celou věc dívá z odlišného pohledu. Ve středu totiž ruská strana připouštěla možnost jednání o příměří, na čtvrtečním setkání ukrajinské a ruské delegace se hovořilo o humanitárním koridoru a dočasném příměří. A v noci přišel útok na elektrárnu. „Nechtějí jednat. Rusové chtějí celou Ukrajinu, teda Putin. Řekl to jasně ve čtvrtečním projevu a není o čem pochybovat,“ uvedl například v tomto kontextu někdejší velvyslanec Petr Kolář. A dodal, že vše je jen podvod.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…