Jaderné zbraně děsí Zelené. Může kvůli tomu skončit německá novokoalice

29.10.2021 14:10

Na konci září v Německu proběhly parlamentní volby, které vyhrála tamní sociální demokracie a snaží se spolu se Zelenými a s liberály ze Svobodné demokratické strany (FDP) sestavit vládu. A zdá se, že jednání se ještě potáhnou. Kvůli jaderným zbraním. Ty jsou v Německu rozmístěny od dob studené války a ačkoli již řadu let jen klidně odpočívají ve svých úložištích, teď momentálně u našich západních sousedů notně zvyšují napětí.

Jaderné zbraně děsí Zelené. Může kvůli tomu skončit německá novokoalice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Německé spolkové republiky

Povolební vyjednávání často trvají celé měsíce a v případě Belgie i roky. A teď se zdá, že by se tato jednání mohla protáhnout i v Německu. Tamní agentura DPA upozorňuje, že v možné budoucí koalici sociálních demokratů, liberálů z FDP a Zelených to skřípe. Kvůli americkým jaderným zbraním, které jsou v Německu rozmístěny již od dob studené války.

Zprávu převzaly i další servery, např. zpravodajský server RND.

Server připomíná, že ještě v 80. letech 20. století bylo v obou částech tehdy rozděleného Německa rozmístěno na 7 tisíc jaderných zbraní. Dnes jich je už jen asi 20. A Zelení v rámci vyjednávání o vládě žádají o to, aby i těchto 20 jaderných zbraní zmizelo z německého území. Část německé sociální demokracie tento požadavek Zelených podporuje.

Dosud vládní CDU/CSU, která se pravděpodobně odebere do opozice, vyzývá kandidáta sociální demokracie na kancléře Olafa Scholze, aby se k tématu jasně vyjádřil. Podle CDU/CSU je žádoucí, aby jaderné zbraně na německém území zůstaly.

„Je nezbytně nutné, aby se kandidát na kancléře Scholz jasně postavil a řekl jasné slovo,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu CDU/CSU Johann Wadephul. „Pokud by se semaforová koalice rozhodla stáhnout Německo z jaderného klubu nebo dokonce jen podniknout kroky tímto směrem, pak by to značně změnilo bezpečnostní architekturu Evropy,“ varoval.

Před zpochybňováním německé účasti na jaderném odstrašování NATO varoval i předseda Mnichovské bezpečnostní konference Wolfgang Ischinger, podle něhož by se odsunutí jaderných zbraní z Německa rovnalo podtržení koberce pod nohama Poláků.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …