Jaderný tendr za stovky miliard. Pozor, sledujme Koláře. Boj Zlámalové nekončí

30.01.2024 20:58

„Je věcí veřejného zájmu velmi pečlivě sledovat pohyb lobbisty Koláře po Hradě,“ znovu upozorňuje novinářka Lenka Zlámalové. Vzhledem k tomu, že prezident Petr Pavel nedávno vyjádřil svůj zájem o tendr na jaderné bloky, „je klíčové vědět, pro koho z hráčů v jaderném tendru za stovky miliard korun Petr Kolář pracuje“. V nedávném sporu s novinářkou a přítelkyní Petra Koláře, Světlanou Witowskou, Zlámalová již zveřejnění klientů, se kterými Kolář pracuje, požadovala.

Jaderný tendr za stovky miliard. Pozor, sledujme Koláře. Boj Zlámalové nekončí
Foto: Screen Twitter
Popisek: Petr Kolář v roce 2014

Prezident Petr Pavel v rozhovoru pro Radiožurnál prohlásil, že jeho „přítel po boku“ Petr Kolář s Pražským hradem nemá žádnou smlouvu a pro to, aby měl volný přístup na Hrad, také není důvod. Stejně tak podle prezidenta neexistuje důvod pro to, aby pro něj Hrad zažádal o prověrku.

Pavlova rozhovoru se chytla novinářka Lenka Zlámalová.

„Tak pan prezident Petr Pavel říká, že Petr Kolář nebude mít na Hradě žádnou smlouvu, kartičku a tím pádem Hrad nestojí o žádnou jeho bezpečnostní prověrku. Zůstane jen jedním z externích poradců,“ napsala Zlámalová na X, načež seznala, že oproti současnému stavu se tedy nic nemění.

Anketa

Je Petr Pavel dobrým prezidentem?

2%
96%
hlasovalo: 26270 lidí
„Je věcí veřejného zájmu velmi pečlivě sledovat pohyb lobbisty Koláře po Hradě,“ zdůraznila Zlámalová. Na toto ostatně upozorňovala již v rámci nedávného sporu s přítelkyní Koláře, novinářkou Světlanou Witowskou. Jejich spor započal spekulacemi ohledně odchodu kancléřky Jany Vohralíkové. Ve funkci má Vohralíková skončit k 15. únoru.

Důvody odchodu současné kancléřky jsou podle Hradu osobní – ale skutečným důvodem pro její odchod má však být mocenský boj na Hradě a spor s poradcem prezidenta Petrem Kolářem, kdy Kolář chtěl prověrku získat od Národního bezpečnostního úřadu. Zarazila to však právě Vohralíková. Kolář následně s Hradem ukončil smlouvu, a přišel tak o vstupní kartu, a tím také o volný přístup na Hrad.

Zlámalová tehdy prohlásila, že pokud je pravda, že Vohralíková končí kvůli tomu, že Koláře odmítala pouštět na různá jednání a k informacím, „je potřeba pohybu lobbisty Koláře na Hradě věnovat intenzivní pozornost“.

„V čase velkých zbrojních zakázek, kdy stát čeká zároveň výběr dodavatele atomových bloků za stovky miliard, což jsou zrovna náhodou branže Kolářova zájmu, tam nemá v žádné roli co dělat. O kartičkách nemluvě. S kamarádem prezidentem si kafe může dát jinde. Ne signalizovat svým klientům vliv volným vstupem na Hrad,“ napsala tehdy Zlámalová na X s tím, že by měl Kolář zveřejnit, s jakými klienty pracuje.

Witowská následně vzkázala Zlámalové, ať nešíří bludy a konspirace, ať bezdůkazně nepoškozuje jméno Petra Koláře a drží se novinářských zásad.

Zlámalová v reakci na Pavlův rozhovor dále reagovala na jeho slova o tom, že ho tendr na jaderné bloky zajímal již před lety a jednal o něm i na prosincové návštěvě Francie. Vzhledem k tomu, že má prezident v ČR velký vliv, by se proto měla věnovat pozornost tomu, pro koho z „hráčů v jaderném tendru“ prezidentův přítel Petr Kolář pracuje.

„Prezident také v Radiožurnálu říká, že ho už před zvolením zajímal tendr na jaderné bloky. A že o něm jednal i při předvánoční návštěvě Francie. Jistě, hlava státu tady nemá žádnou oficiální pravomoc. Vliv má ale velký. Takže je klíčové vědět a sledovat, pro koho z hráčů v jaderném tendru za stovky miliard korun Petr Kolář pracuje,“ upozornila Zlámalová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …