Jak dostat Lipavského na zahraničí? Zde je tajný plán Fialy

11.12.2021 11:35

Jak se očekávalo, prezident Miloš Zeman vyslovil jméno toho, jehož odmítá jmenovat ministrem; je jím pirát Jan Lipavský, který je aspirantem na nového šéfa české diplomacie. Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) už avizoval podání kompetenční žaloby. „Fiala nejdřív zaútočí a pak uhne,“ glosují jeho další kroky v Lidových novinách, podle jejichž zdrojů má pětikoalice vymyšlen plán, jak dál postupovat.

Jak dostat Lipavského na zahraničí? Zde je tajný plán Fialy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala

Mezi důvody odmítnutí jmenovat ministrem zahraničí Lipavského prezident uvedl jeho údajnou nedostatečnou kvalifikaci, nízké vzdělání či vztah k Izraeli a k visegrádské čtyřce. Tím samozřejmě postavil předsedu vlády Fialu do obtížné pozice, jelikož ten od samého začátku trvá na tom, že po hlavě státu chce jmenovat vládu jako celek se všemi navrženými lidmi a odmítá v nominacích na ministry dělat jakékoli změny.

Podle informací LN od několika zdrojů dobře obeznámených se strategickými záměry nastupující vlády už má koalice pěti stran domluvený plán. Ten je následující: Za Nekulu převezme dočasně řízení resortu zemědělství jeho stranický předseda Marian Jurečka, který už tento post dříve zastával. A za Lipavského „zaskočí“ buď Fiala, nebo šéf Pirátů a zároveň ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

S nominantem Pirátů Lipavským se ale prý počítá i nadále. V rámci ministerstva zahraničí má získat funkci politického náměstka, který následně řízení resortu by měl převzít.

Fiala chce, aby o osudu Lipavského rozhodl Ústavní soud; proto designovaný premiér podá kompetenční žalobu. „Je to jediná cesta, z politických důvodů nemáme na výběr,“ řekl LN jeden z členů předsednictev stran vládní pětky.

Hrad ve svém prohlášení tvrdí, že Ústava ČR prezidenta neúkoluje akceptovat každé navržené jméno.

S tímto výkladem ústavy nesouhlasí ústavní právník Marek Antoš. „Prezident to udělat musí, leda by tomu bránila nějaká právní překážka. V takovém případě prezident nejenže nemůže, ale ani nesmí kandidáta jmenovat,“ míní Antoš s tím, že „prezident dodává jmenování jen lesk“.

Prezident Zeman se již nechal slyšet, že rovněž vyčká na verdikt Ústavního soudu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…