Jak hlasitě mám křičet, že je to cesta do pekel... Václav Klaus vyslal varování

04.11.2022 22:30 | Glosa

„Celou postkomunistickou transformaci jsme stavěli na myšlence ‚free markets‘, tedy svobodných nebo volných trhů, a chtěli jsme ekonomiku ze všech sil imunizovat od politiky. Teď se to všechno vrací do minulosti, ekonomika má následovat politiku,“ varuje ve své nejnovější glose někdejší prezident Václav Klaus s tím, že jde o „cestu do pekel“. Kritizuje také rozhodnutí České národní banky nezvedat úrokové sazby. ČNB by podle něj měla „vyslat určitý signál“.

Jak hlasitě mám křičet, že je to cesta do pekel... Václav Klaus vyslal varování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident Václav Klaus

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33140 lidí
Klaus ve své glose poznamenal, že média jsou aktuálně plná návštěvy Číny německou delegací vedenou kancléřem Olafem Scholzem „a o tom, že se prý někteří velcí němečtí průmyslníci zdráhají s kancléřem do Číny jet“.

„Nevím. Celou postkomunistickou transformaci jsme stavěli na myšlence ‚free markets‘, tedy svobodných nebo volných trhů, a chtěli jsme ekonomiku ze všech sil imunizovat od politiky. Teď se to všechno vrací do minulosti, ekonomika má následovat politiku. Nevím, jak hlasitě mám křičet, že je to cesta do pekel,“ varoval Klaus před takovým směřováním.

Scholzova cesta do Pekingu a jeho setkání s tamním prezidentem Si Ťin-pchingem sice vyvolala kontroverze, do Pekingu však německého kancléře následovala desítka vrcholných manažerů velkých německých firem, jako jsou Volkswagen, BMW, chemická firma BASF, farmaceutická společnost Bayer nebo Deutsche Bank.

Klaus poznamenal, že z důvodu svého odletu do Helsinek, kam jel kvůli účasti v televizní debatě v pořadu s názvem „Europa Stands“ izraelské televize TV7, svou glosu sepsal ještě předtím, než se zveřejní rozhodnutí Bankovní rady ČNB o dalším vývoji úrokových sazeb; již předem však očekával, že se jejich výše nezmění.

Klausovo očekávání se naplnilo a Bankovní rada ČNB v čele s guvernérem Alešem Michlem ponechala základní úrokovou sazbu na 7 procentech a opětovně tak odmítla – i přes rekordní inflaci – jakékoli její navýšení.

Někdejší český prezident s tímto postojem ČNB nesouhlasí. Míní, že je přitom nyní úkolem České národní banky, „aby vyslala určitý signál“ v době, kdy „fiskální politika české vlády jede dále v mohutném inflačním módu“ a „žádné kritiky tohoto postoje vláda nebere v úvahu“ včetně „velmi opatrné a k vládě podlézavé minikritiky z úst tzv. NERVu“.

Klaus k tomu poznamenává, že centrální bankéři ještě pořád „nepřekonali“ ve své politice „dlouho přetrvávající myšlenku“, že současná inflace je pouze „dočasným fenoménem“.

„Oni už to sice takto nahlas neříkají, ale pořád se tak chovají. Paní Lagardeová určitě. Ta sice vládne Evropské centrální bance, ale svým duchem není centrální bankéřkou. Je typickou francouzskou političkou (s výbornou znalostí angličtiny, což všechny mate),“ doplňuje k šéfce ECB.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…