Jak jsem stará, tak jsem naivní. Dana Drábová se zúčastnila povolebního vyjednávání a toto zažila

19.10.2016 16:20

Hostem pořadu Daniely Drtinové na DVTV.cz byla předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, místostarostka Pyšel a také nově zvolená krajská zastupitelka Středočeského kraje Dana Drábová.

Jak jsem stará, tak jsem naivní. Dana Drábová se zúčastnila povolebního vyjednávání a toto zažila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost

„Nějak mi to pořád nedochází a nevím, jestli mi to kdy dojde,“ řekla ke svému volebnímu úspěchu Drábová, která dostala přes 11 tisíc preferenčních hlasů. „Je to velká pocta, velká náplast na ego. Z druhé strany pro mě znamenají jenom to, že lidé chtějí, abych v tom kraji něco udělala a já se budu snažit to udělat. Říkala jsem všem, kteří to chtěli slyšet, že nemohu aspirovat na nic jiného než na krajskou zastupitelku, a to ještě neuvolněnou, neboť se ještě nechci rozhodovat o tom, jestli opustím současnou pozici,“ řekla Drábová, která v čele úřadu pro jadernou bezpečnost je již 17 let.

Celé video najdete ZDE.

Podle jejího názoru jí služební zákon umožňuje vykonávat funkci neuvolněného krajského zastupitele. Ministerstvo vnitra její názor nesdílí. „Já budu vyčkávat, jak to dopadne. Je to rozpor mezi dvěma zákony. Služební zákon umožňuje i vysokým státním úředníkům vykonávat neuvolněné funkce, jestliže starší volební zákon říká něco jiného, tak také může platit výklad, se kterým jsem se také setkala, že novější zákon nahrazuje starší,“ sdělila Drábová s tím, že výklad zákona není jednoznačný. Se státem se však soudit nehodlá. Nechá to na hnutí Starostové a nezávislí, za něž kandidovala.

Ty preferenční hlasy jsou podle Drábové velmi potěšující, ale jako zradu na voličích skutečnost, že nechce být hejtmankou, nevnímá. Podle svých slov to od začátku říkala. „Hlavním cílem bylo přinést kraji nový impuls a nové myšlenky,“ uvedla. 

Následně se Drábová vyjádřila i k povolebním vyjednáváním. „Úplně těch prvotních jednání jsem se nezúčastnila. Takže nevím, jak ta ODS z té čtyřkoalice vypadla. Když jsem byla pozvána do volebního týmu, již to byla trojkoalice. A poté tam došlo k takovým peripetiím, které mě přesvědčily o tom, že jak jsem stará, tak jsem naivní. Představovala jsem si totiž, že ten kraj je blíže správě věcí veřejných než boji o moc,“ dodala Drábová s tím, že je trochu překvapená i trochu zklamaná. 

„Pro mě je to obrovská zkušenost, nová zkušenost. Ale toho, že jsem do toho na té krajské úrovni šla, nelituju. Ale velmi mě to přesvědčilo o tom, že je to asi ta poslední úroveň a už hodně pod vlivem toho boje o moc a o vliv, která ještě pro mě má nějakou únosnost. Ta parlamentní politika je z tohoto pohledu ještě drsnější,“ sdělila Drábová. Kategorické soudy však vydávat nechce. „Lehce připouštím, že až přijde důchodový věk, tak třeba ten Senát. Třeba i do té doby zmoudřím,“ řekla.

Kandidovat na prezidentku nechce. „Já bych to nepřežila. Podívejte se, co všechno už se kolem té volby děje. Ty metody, které se používají v kampaních, nic hezkého nejsou. Aby je člověk absolvoval, tak před sebou musí mít cíl, kterého chce dosáhnout. A já nechci být prezidentem republiky. Vím, že by mě to strašně nebavilo. A to pak člověk nemůže dělat dobře,“ odvětila.

Závěrem Drábová uvedla, že by nemohla spolupracovat s lidmi, kteří si ty principy a reálné hodnoty nechávají na příště, aby se jim neopotřebovali. „To znamená, že vevnitř jim ty hodnoty až tak nic neříkají, ale umí o nich hezky mluvit,“ dodala. Vzpomněla i na exprezidenta Václava Havla, jehož doba byla podle ní víc optimistická a hodnotově založená.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…