Jak nám Putin zdražuje plyn. Už rok. Lidovec sepsal

10.08.2022 11:23 | Ze sítí

Absolvent Marketingové komunikace a PR na Univerzitě Karlově a lidovecký politik v jedné osobě Václav Pláteník se rozhodl sepsat, jak ruský prezident a válečný agresor Evropě postupně zdražoval plyn a Evropa si to nechala líbit. A nakonec zmínil, co je třeba udělat teď.

Jak nám Putin zdražuje plyn. Už rok. Lidovec sepsal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Plynový sporák, ilustrační foto

Pláteník se vrátil do srpna 2021, kdy Rusko začalo škrtit tok plynu přes plynovod Jamal, u kterého prý začalo hořet. „Gazprom místo toho začíná těžit plyn držený v podzemních zásobnících v EU, aby splnil smluvní dodávky zákazníkům, což zhoršuje již existující problém poloprázdných zásobníků,“ napsal Pláteník na facebooku s odvoláním na server Politico.

V témže srpnu si Gazprom rezervoval jen 4 procenta kapacit dostupných na Ukrajině, což vyvolalo zdání, že přes Ukrajinu možná poteče jen minimum plynu a toto očekávání vedlo k nárůstu cen. V září je technicky dokončen Nord Stream 2, ale přes tento plynovod nic neteče. I kvůli protiruským sankcím.

Od října Gazprom přestává posílat plyn přes Ukrajinu do Maďarska, protože Moskva a Budapešť podepisují 15leté smlouvy o zasílání dodávek přes ruský plynovod TurkStream.

Ale to byl pořád jen začátek. Pláteník proto pokračoval:

„Putin obviňuje z ,hysterie a zmatku‘ na evropských energetických trzích evropskou energetickou transformaci směrem k bezemisní ekonomice, Green Deal atp. Ceny plynu v EU vyšplhaly na rekordních 165 EUR za megawatthodinu,“ napsal.

Od poloviny října už Gazprom posílá plyn jen zájemcům, s nimiž má dlouhodobé kontrakty.

19. října „Polsko varovalo představitele EU pro hospodářskou soutěž, že Gazprom ,omezuje toky přes jiné trasy než Nord Stream 1‘ a žádá, aby byl Gazprom vyšetřen kvůli manipulaci s trhem,“ napsal Pláteník.

Putin poté začal na EU tlačit, že pokud zprovozní plynovod Nord Strem 2, dostane EU další dodávky plynu.

V prosinci 2021 ceny plynu dosáhly rekordních 180 EUR/MWh.

V březnu hledala EU cesty, jak snížit závislost na Rusku.

„27. dubna mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov varoval, že každý klient, který odmítne platit za plyn pomocí bankovního účtu vedeného v rublech, riskuje přerušení dodávek,“ připomínal Pláteník.

V květnu zastavil Gazprom dodávky do Finska. Od druhé půlky června dostává menší dodávky, než se očekávalo. V červenci přišla desetidenní odstávka Nord Strem 1, po které existují obavy, že Rusko tok plynu neobnoví. Nakonec se však tyto obavy nenaplnily. Poté přichází na řadu hra o turbínu opravovanou v Kanadě, kterou si Gazprom odmítá převzít s tím, že mu to západní sankce uvalené na Rusko neumožňují.

„A jsme tam, kde jsme. Poučení?

1. nevěřte Putinovi

2. zbavme se závislosti na fosilních palivech, včera bylo pozdě,“ uzavřel Pláteník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …