Jak se Piráti „střelili do hlavy“. Skvělý start a záplava chyb, které Bartoše připravily o sny

31.12.2021 13:52 | Komentář

Letošní rok byl obzvláště hořkým pro Pirátskou stranu a její podporovatele. Zatímco se totiž ještě v první polovině roku někteří pirátští zástupci viděli ve vládě pod vedením Ivana Bartoše, při sčítání volebních výsledků s hrůzou počítali každého pirátského poslance, který se dostal do Sněmovny i přes vytrvalé „kroužkování“ voličů Starostů. Podívejte se, co předcházelo jednomu z největších debaklů české politiky, jenž se nesl ve znamení „gulagů“, „fašistů“, „sprch“ i objímání stromů.

Jak se Piráti „střelili do hlavy“. Skvělý start a záplava chyb, které Bartoše připravily o sny
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Ivan Bartoš (Piráti)

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17528 lidí
Psal se březen letošního roku a vypadalo to, že již není příliš pochyb o tom, že letošní rok uzavřeme po výhře Pirátů s Ivanem Bartošem v čele země. Hnutí ANO tehdy ztratilo podle volebního modelu agentury Median pozici lídra a na jeho místo se v březnu dostala koalice Pirátů a STAN, která by volby v té době vyhrála se ziskem 27,5 procenta hlasů. ANO by tehdy získalo 24,5 procenta hlasů, preference mu proti únoru klesly o dva procentní body, což sesadilo Babišovo hnutí z pozici lídra, které panovalo od března 2014.

Nebyla to žádná odchylka, také v dubnovém průzkumu si koalice Pirátů a Starostů držela vedoucí pozici. Vládní hnutí ANO tehdy mělo pouhých 21 procent a letošní vítězná koalice SPOLU pak dokonce ztrácela na Piráty 10 procent hlasů.

Trend pokračoval až do června, kdy se Bartoš coby stále volební lídr setkal společně s europoslancem Marcelem Kolajou s předsedou Evropského parlamentu Davidem Sassolim a shodli se, že je potřeba posílit roli Evropského parlamentu.

Bartoš tehdy ještě v jednom z rozhovorů pro Prostor X jasně avizoval, že chce být premiérem a uvedl, že věří ve volební výhru koalice Pirátů a Starostů.

Co se tedy stalo s Piráty?

Abychom si na to mohli zodpovědět, podívejme se, co předcházelo volebnímu výsledku, který byl dosti odlišný od toho, co naznačovaly průzkumy.

Piráti po volebním debaklu tvrdí, že za to mohou dezinformace ze strany minulé vlády, někteří politici již zkraje roku doufali, že se Česko nezmění na pirátskou baštu. Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek se nechal slyšet, že Piráty příliš nevítá. „Někdy si představuji, že takto uvažovali mladí komsomolci,“ utrousil ke členům Pirátů počátkem letošního roku s dodatkem, že ideální svět podle některých Pirátů „jsou gulagy s wifinou“.

Kalousek tak narážel na výroky některých členů Pirátů, které by mohly vysvětlovat, proč preference strany paradoxně se započetím předvolební kampaně začaly pomalu klesat.

Již v lednu také někteří pirátští straníci přinesli vážná slova o dění ve straně. Hovořilo se o sexuálním násilí a vydírání, kterému prý čelily některé Pirátky ze strany svých mužských stranických kolegů.

Volební kampaň občas vyvolávala pozdvižení

Mnozí voliči strany souhlasili s programem, který cílil na digitalizaci, postupné zvýšení zdanění komerčních nemovitostí a osekání daňových výjimek. Podle šéfa pirátské kampaně Mikuláše Ferjenčíka se měla připravit Česká republika na přijetí eura vstupem do evropského mechanismu směnných kursů ERM II. Propagační kampaň vyděsila i mnohé pirátské podporovatele.

Pozdvižení vzbudilo kupříkladu zobrazení tehdejšího šéfa pirátského poslaneckého klubu a aspiranta na ministra spravedlnosti Jakuba Michálka, jak se snaží pomocí lasa chytit muže nesoucí u sebe bankovky.

Se startem pirátské kampaně se jejich preference začaly drát dolů a v červnu tak průzkum agentury STEM ukazoval ve vedení opět hnutí ANO expremiéra Andreje Babiše.

Nepomáhaly ani letní výroky pirátských členů po nichž preference neletěly směrem vzhůru. Nemalé kontroverze vyvolal názor tehdejšího pirátského poslance Ondřeje Profanta, že je Poslanecká sněmovna „plná konzervativních bílých páprdů a velká část inklinuje k fašismu“, který pronesl na předvolební debatě o manželství pro všechny v rámci probíhajícího festivalu sexuálních menšin Prague Pride.

„Sněmovna je plná konzervativních bílých páprdů a velká část inklinuje k fašismu. V této situaci je to prosazovat docela těžké. A kdo tomu nevěříte, tak se podívejte na projednávání prvního čtení manželství pro všechny,“ pustil se Profant do svých poslaneckých kolegů.

Nebyl jediný. O fašismu hovořil i pirátský europoslanec a předseda Evropské pirátské strany Mikuláš Peksa – ten za fašisty označil unijní frakci Evropských konzervativců a reformistů, ke které patří i ODS.

Také poslankyně Olga Richterová „přispěla“ k pirátské kampani bizarní fotografií, na níž zaléváním květin v kanceláři žlutou konvičkou chtěla „obnovit rovnováhu přírody“.

Přestože uznala, že se jí cíl nepodařil, věřila, že jsou Piráti poučeni a dokáží převzít po volbách moc v zemi. Pirátský program označila za ten „nejlepší pro tuto zemi“.

Připomeňme, že konvička nebyl její zdaleka největší přešlap, nemálo negativních reakcí vzbudilo, když po tragickém úmrtí nejbohatšího Čecha Petra Kellnera místo kondolence napsala: „Další připomenutí, že peníze nejsou zdaleka vše. Mnohdy spíš naopak.“

Pirátům nemálo zavařili i jejich pražští spolustraníci

Své straně zatopili v červenci pirátští radní Adam Zábranský s Vítem Šimralem. Ti přišli s nápadem, aby se na pracovištích povinně budovaly sprchy, aby do zaměstnání lidé mohli „pohodlně“ dojet na kole. „Auto fakt nemusí být jediný dopravní prostředek, který lze na cestu do práce použít,“ zaznělo od pražských radních.

Přestože nápady jejich spolustraníků příliš nevadily, mnozí uživatelé na sociálních sítích dávali poměrně důrazně najevo, co si o nápadu myslí. „Já bych chtěl jenom říct, že jednou už se sprchy povinně budovaly a moc dobře to nedopadlo,“ ozvalo se v jedné z reakcí.

Kromě sprch pražští řidiči s hrůzou reagovali i na další plány aktuálního vedení města, pražští zastupitelé totiž nedávno ve svém klimatickém plánu rozhodli o budoucím zavedení mýta při vjezdu do centrální části Prahy. Zodpovědně dojíždějící řidiče, kteří nechávají své automobily na okrajích města a jezdí MHD, pak vedení Prahy „odměnilo“ výrazným skokovým zdraženým záchytných parkovišť.

I v září se pražskému vedení příliš nedařilo, metropoli totiž kvůli uzavírkám či kvůli rušení některých pruhů postihly kilometrové zácpy a zpoždění tak nabíraly i prostředky MHD. Do pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) se za dopravní situaci v Praze opřel i prezident Miloš Zeman.

S blížícími se volbami začalo přituhovat

Když Piráti a Starostové při startu ostré fáze své předvolební kampaně hovořili o nutnosti transformace průmyslu a bezemisní výrobě a hovořili o tom, že se bude každý muset zapojit do transformace ekonomiky za bilion korun, aby se „měli lépe lidi, stát i životní prostředí“, spustil předseda Starostů Vít Rakušan spolu s Bartošem na své protivníky ostrá slova. Členy hnutí ANO označili za „parazity“ a prezentovali, jak bude vypadat země za jejich vlády.

Brzy však měli jiné starosti. 

Těsně před volbami totiž nepříjemnou debatu o postoji Pirátské strany k vyvlastňování, které se strana snaží vytrvale dementovat, spustil pirátský poslanec František Kopřiva, když téma postoje Pirátů k soukromému vlastnictví oživil v příspěvku o vyvlastňování bytů v Berlíně. „Včera se občané vyslovili v jedné zemi pro manželství pro všechny a v metropoli druhé země pro vyvlastnění čtvrt milionu bytů od největších developerů. Patříme na Západ,“ odpálil tehdy Pirát.

Bartoš začal objímat stromy

Ještě než došlo na samotné volební klání, rozhodl se svůj recept na úspěch zveřejnit i pirátský lídr. Hned po prvních předvolebních debatách s expremiérem Andrejem Babišem (ANO) začal Bartoš po vzoru prezidenta Zemana objímat stromy.

Kromě objímání stromů jej ovšem přitahovala i bujařejší zábava. Že kromě harmoniky dokáže ovládat i mixážní pultík, Bartoš ukázal na jedné hudební party.

Ale také ve volebním klipu:

Totální debakl

Pak ovšem přišly volby a po počátku sčítání hlasů přestala ve volebním štábu koalice Pirátů a Starostů dobrá nálada, tedy alespoň v pirátské sekci. Zatímco Starostové slavili úspěch, jelikož se do Sněmovny dostalo 33 jejich poslanců, Piráti s hrůzou sledovali, že se nakonec kroužkování od příznivců Starostů stalo větší hrozbou, než hnutí ANO, před kterým během kampaně varovali.

Kvůli preferenčním hlasům se letošní volby pro Pirátskou stranu proměnily v totální debakl a partaj si odnesla jen čtveřici poslanců. Oproti minulým volbám ztratila 18 mandátů.

Mnoho Pirátů neslo volební ztrátu těžce. „Bartoš domrdal stranu,“ ozývalo se v reakcích v den sčítání hlasů a hořká volební porážka ve straně rezonovala i nadále.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…