Jak se vybírá asistent europoslance: Zájemci prý nabízí i fotky v plavkách

01.06.2014 9:05

Pozice asistenta europoslance prý láká stovky lidí. Server Lidovky.cz zjišťoval u nově zvolených poslanců EP, jestli už mají sestaven svůj tým a také, jak vybírají své spolupracovníky. Zjistil, že na lukrativní místo se hlásí spousta lidí a někdo neváhá přiložit fotografii v plavkách. Poslanci však prý vybírají podle odbornosti a z osvědčených lidí.

Jak se vybírá asistent europoslance: Zájemci prý nabízí i fotky v plavkách
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Pozice asistenta je prý přitažlivá z řady důvodů. Jednak jde o zajímavý plat, europoslanci mají k dispozici na své spolupracovníky asi 500 tisíc měsíčně. Lidovky.cz  pak zdůrazňují, že na této pozici si člověk může vybudovat zajímavou síť kontaktů a zároveň je to výborné místo pro vytváření lobbingu.

Nově zvolení politici prý už mají doslova zasypanou poštu s životopisy a žádostmi lidí o to, aby je zaměstnali jako své asistenty. Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Lidovkám.cz popsal jednu ze žádostí. „Jedna studentka, která se ke mně hlásila na stáž jako asistentka poslance, přiložila fotografii, která byla výřezem toho, jak leží někde na pláži. To mě pobavilo," vypráví Zdechovský. „Pobavilo nás, že někdo má takovou odvahu poslat něco takového," říká Zdechovský. Údajně se mu už sešlo přibližně 314 životopisů, a to i od zahraničních studentů. Říká však, že žádost s fotografií slečny v plavkách nebude brát v potaz.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Představa, jak vzniká pozice asistenta poslance, je často naivní

Další europoslanec Stanislav Polčák (TOP 09) byl překvapen tím, že se mu se žádostí o zaměstnání ozvali staří kamarádi, které mnoho let neviděl. Podle jeho názoru je prý představa některých lidí o tom, jak vzniká pozice asistenta poslance, naivní. „Už dva měsíce před volbami jsem pár lidí s nabídkou práce ve volební kampani oslovil. Tito lidé věděli, že investují svůj osobní čas do kampaně s vidinou nejistého výsledku,“ říká Polčák. „Řeknu to upřímně, vnímám to negativně. Když se někdo probudí po volbách, těžko může přijímat benefity, když nepřijímal náklady, rizika a očekávání,“ dodává Polčák.

Europoslanci se většinou shodují na kritériích, která pro výběr asistentů vybrali. Je to prý především odbornost a v některých případech také požadují znalost prostředí v orgánech EU. Často si podle svých slov vybírají ty, s kterými již v minulosti spolupracovali a osvědčili se jim.

Do Bruselu jdou často ti, kteří pomáhali s kampaní

Ve svých asistentech už má téměř jasno Jiří Pospíšil, který se do Evropského parlamentu probojoval za TOP 09. Jména ale neřekl. „Já mám víceméně svůj tým sestavený, v hlavě mám pět až šest lidí. Jsou to lidé, kteří se mnou spolupracují dlouhodobě, byli se mnou i na Ministerstvu spravedlnosti. Jsou tedy vyzkoušení."

Předseda Svobodných Petr Mach bude vybírat z okruhu strany. „Vyberu si mezi lidmi, které znám, kteří se osvědčili v práci pro Svobodné. Za pět let existence Svobodných jsem poznal, kdo je schopný,“ říká Mach.

S lidmi, kteří pomáhali i v předvolební kampani, chce dále spolupracovat i Luděk Niedermayer (TOP 09). „Zatím nemám úplnou odpověď. Nabídek jsem dostal dost, mnoho s výbornými pracovními zkušenostmi, ale zatím je jen uschovávám, protože hlavní je to, jak celý tým postavit a nastavit, až poté budu zvažovat konkrétní lidi," říká Niedermayer.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…