Jak se žije zámeckým pánům? Poslanec TOP 09 Lobkowicz prodává zeleninu

31.12.2012 18:16

V těchto dnech nespí řada státních památkových objektů. Ke konci roku se tu pořádají komentované či večerní prohlídky, ukázky lidových tradic, koncerty převážně duchovní hudby. Stranou však nestojí ani historické objekty v soukromém vlastnictví.

Jak se žije zámeckým pánům? Poslanec TOP 09 Lobkowicz prodává zeleninu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo TOP 09

I přes takřka jarní počasí je v křimickém zámku, který je v držení plzeňské větve Lobkowiczů, nevlídno. Vlhké počasí je tu ještě nepříjemnější, než kdyby byly velké mrazy. Populární politik  a známá postava regionu zrestituoval  zámek v roce 1994 s vybydlenými místnostmi a přilehlý park, připomínající prales.

Peníze ze zemědělství

„Teď opravujeme kapli, dělají se okna, jsou hotové podlahy,“ vypočítával zámecký pán aktuální práce. „Čeká mne rekonstrukce věže a vůbec, na dvacet, čtyřicet let mám co dělat. Není moc peněz, tak to jde postupně a těším se z každého malého úspěchu.“ Jak zjistily ParlamentniListy.cz, intenzivní opravy probíhají poslední čtyři roky. Zámek je z bezpečnostních důvodů dlouhodobě nepřístupný. V parku se během roku koná řada kulturních akcí, ale zámek ještě není ve stavu, kdy by mohl hostit památkuchtivé návštěvníky.

„Peníze se snažím vydělat z naší zemědělské a zahradnické činnosti,“ říká Jaroslav Lobkowicz (TOP 09) – tak to bylo i za našich předků. Populární poslanec je znám z porevolučních dob, kdy celý zabalený do teplých oděvů prodával celý zkřehlý v prosinci vánoční stromky. Vyhledávané je také místní křimické kysané zelí a „zámecký pán“ pěstuje rovněž obilí a brambory. „Teď trávím svátky doma. Pokud někdo přijde, rád jej provedu zámkem, ale na stálé akce to ještě zdaleka není. Spíš se těšte na léto, to udělám zas nějaké mimořádné prohlídky.!

Chyše lákají Čapkem i pivem

Na hranici několika krajů, Karlovarského a Ústeckého, nedaleko Středočeského i Plzeňského, tam leží městečko Chyše, v blízkosti stolové hory Vladař, dávném sídle Keltů. Zrestaurovaný objekt v majetku rodiny Lažanských nezavřel zcela své brány ani na konci roku. Pro malé skupinky od 5 lidí je otevřeno a provádí sám „zámecký pán“ Vladimír Lažanský. V těchto dnech, kdy se vzpomíná na Karla Čapka, který tu strávil část svého mládí coby vychovatel, se na významnou osobu nezapomíná – expozice z doby jeho pobytu je tu stále připravena pro potencionální návštěvníky. Coby kamenem dohodil stojí rekonstruovaná objekt pivovaru a hospody  jak říká Vladimír Lažanský, „…jeto logický způsob, jak si kromě vstupného přivydělat na život zámku. Ovšem na juchání to tedy není…“

Tady se návštěvník na vlastní oči přesvědčí, že evropské a ministerské dotace skutečně pomáhají a nejsou jen negativistické případy. Bez nadšení rodiny bývalého bankovního úředníka ze severních Čech – a nyní majitele objektů, v jehož krvi přeci jen trochu šlechtické krve koluje, by to již v devadesátých letech byla smutná ruina a v Chyši by ani lišky nedávaly dobrou noc.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…