Jak volby zatřesou politikou? Jistý si nemůže být nikdo

13.10.2012 10:22

Krajské a senátní volby nijak nezmění poměr sil v Poslanecké sněmovně, ale politickým životem by mohly zatřást. MF DNES přináší přehled nejzásadnějších důsledků, jaké by jejich výsledky mohly mít na celostátní politiku. Jejich dopady může pocítit kromě Věcí veřejných každá ze sněmovních stran.

Jak volby zatřesou politikou? Jistý si nemůže být nikdo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus s chotí Livií odevzali svůj volební hlas na základní škole v Kobylisích

Prvním důsledkem by mohl být zvýšený tlak na premiéra Petra Nečase v ODS. Pokud by jeho strana propadla, rebelové kolem Petra Tluchoře by na následujícím volebním sjezdu strany mohli na předsedu zaútočit. „Pokud jim jde o moc, tak ten výsledek bude použit jako zásadní klacek,“ připouští i sám Nečas. Na druhou stranu ODS neobhajuje žádné hejtmanské křeslo, takže jakýkoliv úspěch by zřejmě kritikům vzal vítr z plachet.

I v ČSSD mohou po volbách přibýt starosti předsedovi strany. Strana obhajuje třináct hejtmanských křesel, a proto bude náročné uspět. V případě neúspěchu by se mohli předsedovi kritici začít ptát, proč nebyla využita hluboká nespokojenost s Nečasovou vládou. Zejména první místopředseda a dlouhodobý Sobotkův rival Michal Hašek si nejspíš nenechá ujít příležitost ke kritice. Na druhou stranu- pokud ČSSD získá pouhých osm z dvaceti sedmi senátorů, bude mít v horní komoře většinu, což bude nesporný stranický úspěch.

Třetím důsledkem nejspíš bude rozšíření levicové koalice ČSSD a KSČM. Doposud levicové strany jako plnohodnotná koalice působily ve dvou krajích, v dalších komunisté hejtmany podporovali z opozice. To však nyní KSČM odmítá. „Pokud budeme jednat s ČSSD, tak pouze o transparentní koaliční spolupráci,“ uvedl například Oldřich Bubeníček, lídr KSČM v Ústeckém kraji.

Čtvrtou změnou může být rozpad TOP 09, respektive odchod hnutí Starostů ze společné koalice. Ve sdružení vedeném Petrem Gazdíkem se začíná objevovat kritika spojenectví s nepopulárním ministrem financí Kalouskem, a pokud by strana neuspěla v krajských volbách, které jsou mezi regionálně orientované starosty považovány za důležité, mohly by vzrůst tendence k politickému osamostatnění. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…