Jaké má ČSSD garance, že nebude přehlasována koalicí ANO, SPD a KSČM? To zjišťovala Světlana Witowská

28.05.2018 20:48

Hostem Interview ČT24 byl místopředseda Hospodářského výboru Martin Kolovratník (ANO). Debata se točila nejen okolo dopravních témat, personálního obsazení resortů, ale také o tom, jak hnutí ANO může garantovat sociální demokracii, že je někdy v rámci hlasovací „mašinerie“ na půdorysu ANO, SPD, KSČM nepřehlasují. „Já té obavě rozumím,“ odpověděl Kolovratník a pokračoval, že je to především o partnerství a dohodách, které se dodržují.

Jaké má ČSSD garance, že nebude přehlasována koalicí ANO, SPD a KSČM? To zjišťovala Světlana Witowská
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Kolovratník

Hned v úvodu diskuse moderátorku zajímal pohled poslance na zvažovaný a u některých ministrů již ohlášený odchod z vlády. „Mně osobně bude chybět Martin Stropnický,“ uvedl Kolovratník s tím, že s ním má velmi blízký osobní vztah.

Častou otázkou, která vyplouvá na povrch v souvislosti s hlasovací koalicí na půdorysu stran ANO, KSČM, SPD, je, jak může hnutí ANO sociální demokracii garantovat, že ji tato volební mašinerie nepřehlasuje. Zajímalo to i moderátorku Světlanu Witowskou. „Já té obavě rozumím,“ odpověděl Kolovratník a pokračoval: „Je to o partnerství,“ řekl poslanec s tím, že existují dohody, které se dodržují. „Vše je o lidech,“ dodal a připomněl, že dnes cítí v týmu jinou atmosféru.

Místopředseda ANO a vicepremiér v demisi Richard Brabec v Otázkách Václava Moravce uvedl, že hnutí ANO nemá plán B. Odmítl, že by hnutí ANO jednalo naoko se sociální demokracií a mezitím připravovalo nějakou jinou variantu. „Slova jsou myšlena úplně jasně,“ potvrdil rázně slova Richarda Brabce. Žádná paralelní jednání se podle něj neodehrávají. Na řadu přišla také diskuse nad tématem trestně stíhaného premiéra ve vládě. Dokáže si poslanec a místopředseda hospodářského výboru Sněmovny představit, že by premiér České republiky chodil k soudu jako obžalovaný? „Je to velmi těžko představitelné,“ připustil. „Nemám důvod Andreji Babišovi nevěřit,“ pokračoval dále Kolovratník. „Jednoznačně mu věřím,“ řekl a dodal, že věří, že to nebude mít dopad na vládu.

Na závěr přišla řeč na dopravní témata. Martin Kolovratník v rámci resortu dopravy je spokojený například s otázkou výstavby infrastruktury. Připustil, že situace na frekventované dálnici D1 je znepokojující. Faktorů, které k současnému stavu této páteřní dopravní tepny přispívají, je podle něho mnoho. V tomto ohledu je nutná podle Kolovratníka trpělivost, rekonstrukce běží, zpomalují ji mimo jiné různé formy odvolání.  

Na závěr se moderátorka vrátila k personálnímu obsazení nové vlády a zajímal ji názor na setrvání Karly Šlechtové v resortu obrany. „Já jsem ten poslední, kdo by měl dávat doporučení,“ uvedl nejdříve Kolovratník. Podle jeho osobního názoru pak potvrdil, že by Šlechtová měla pokračovat. „Já si myslím, že ano,“ odpověděl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…