Jako Sýrie? Rusové tam dosáhli svého, varuje americká analýza. Vážné souvislosti

25.02.2022 8:53 | Ze sítí

Válka na Ukrajině zuří dále. Otázku, co se stane, pokud Rusové vyhrají, si však někteří položili ještě před jejím začátkem. Například dvojice historiků, která své úvahy publikovala v magazínu Foreign Affairs. Připomínají, že narozdíl od USA, Rusové na Blízkém východu dosáhli svého a západní předpovědi se mýlily. A věští temnou budoucnost, o níž se právě rozhoduje na Ukrajině.

Jako Sýrie? Rusové tam dosáhli svého, varuje americká analýza. Vážné souvislosti
Foto: Repro Twitter
Popisek: Válka na Ukrajině

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí
Ještě před včerejšími událostmi, které šokovaly celý svět, zejména však Evropu a USA, sepsala dvojice historiků a politologů Liana Fixová a Michael Kimmage článek s provokativním titulkem "Co když Rusko vyhraje?" V něm připomínají situaci v roce 2015, kdy Spojené státy a jejich spojenci zažili šok z toho, že se Rusko zapojilo do syrské války. Prezident Obama tehdy prohlásil, že Rusko "zabředne do močálu" a Sýrie bude ruský Vietnam nebo Afghánistán.

Jak autoři poukazují, nestalo se tak. Rusko obrátilo vývoj války, zachránilo Bašára al-Asada od porážky a vojenskou sílu přetavilo v diplomatickou kartu. Přitom ztráty na životech i finanční zůstaly přijatelné a nyní Rusko nemůže být v Sýrii přehlíženo. "Nedošlo k žádné diplomatické dohodě. Místo toho Moskva v regionu získala mnohem větší váhu, od Izraele po Lybii a v Asadovi má věrného spojence, když chce rozšiřovat svoji moc. V Sýrii Obamova vláda nevzala v potaz, že by Rusko mohlo uspět," říkají Kimmage a Fixová.

Situace v Evropě byla podobná, i tady se od analytiků objevovala varování, že Rusko "zabředne do močálu", že válka bude nákladná a krvavá, Spojené státy odhadly až 50 000 mrtvých, nemluvě o tom, že by ohrozila zájmy ruských elit a ruskou ekonomiku a poštvala proti Putinovi veřejné mínění.  Jednotky NATO by se přiblížily k hranicím Ruska a s ukrajinským odbojem by Rusko bojovalo léta. Jinými slovy, Rusko by si přivodilo malér.

"Nicméně, Putinova analýza nákladů a přínosů vyznívá pro to, aby narušil evropský status quo," napsali historici 18. února. Ruské vedení dle nich riskuje více a více a Putin, povznesen nad pěnu každodenní politiky, má historickou misi prosadit vliv Ruska na Ukrajině, tak jako to udělal v Bělorusku a v Kazachstánu. Autoři připouštěli i jiné alternativy, ovšem podle nich se USA a Evropa měli připravit na možnost, že Rusko na Ukrajině vyhraje a v žádném močálu neuvízne.

Autoři konstatují, že pokud se tak stane, v Evropě nastane nová éra. Vlády USA a evropských států budou stát před dvojím problémem, jak transformovat evropskou obranu a zároveň se nenechat vtáhnout do většího konfliktu s Ruskem. A všechny strany si budou muset uvědomit, že zde proti sobě stojí atomové mocnosti. Kimmage a Fixová připouštějí, že posilování evropské obrany a deeskalace konfliktu s Ruskem nebudou kompatibilní a USA na tento úkol nebudou připraveny.

Co Rusko zamýšlí na Ukrajině se ještě neví. Hisotrici nabízejí různé možnosti, instalaci režimu spolupracujícího s Ruskem, rozdělení Ukrajiny, vojenskou porážku a vyjednávání, které by z Ukrajiny učinily rozvrácený stát. Dodávají, že všechny tyto možnosti de facto odříznou Ukrajinu od Západu. Kimmage a Fixová také podotýkají, že pokud Putin dosáhne svých cílů válkou, nejen že bude zpochybněno prvenství vlivu Spojených států v Evropě, ale také představa, že NATO a EU udržují mír v Evropě. Naopak, obrana se soustředí pouze na klíčové členy EU a NATO, kdo bude mimo tyto kluby, ten zůstane na holičkách, s výjimkou Švédska a Finska. EU a NATO už nebudou mít kapacity na ambiciozní plány za svými hranicemi.

Kimmage s Fixovou se věnují ekonomické válce, do které se USA a Evropa v takovém případě dostanou. Západ schválí sankce, Rusko dle nich odpoví kyberútoky a také energetickým vydíráním. "Čína v tomto ekonomickém něco-za-něco může být na straně Ruska," varují. Rusko také bude hledat, kdo v Evropě není příliš nadšený z NATO a z transatlantického partnerství.

"Metodami čestnými i podlými, Rusko využije každé příležitosti ovlivnit volby a názor veřejnosti v evropských zemích. Rusko bude přítomné - někdy skutečně, někdy jen vymyšleně - ve všech případech evropské politické nestability," odhadují.

Jaký bude v Evropě řád se bude odvíjet od vojenské síly, což odsune na druhou kolej nevojenské organizace, jako je EU, předpokládají autoři, mimo jiné i proto, že bezpečnostní politika EU bezpečí svým členům nezajišťuje, narozdíl od NATO. "Odpověď revanšistickému Rusku sankcemi a rétorickými cvičeními o pravidlech mezinárodního uspořádání nebude stačit," prohlašuje Kimmage a Fixová.

Předpokládají, že tento vývoj událostí podkope pozici Německa, které svou identitu po 2. světové válce staví právě na odmítnutí války. Naopak, vedení spíše převezme Francie a Velká Británie, které mají silnější armády a historii vojenských intervencí. Rozhodující bude ovšem chování Spojených států, na něž bude spoléhat východ aliance, na jehož území se zřejmě přesune řada vojáků ze zemí NATO (tedy do Estonska, Litvy, Lotyšska, Polska a Rumunska). K alianci se zřejmě připojí i Švédsko a Finsko.

Rusko se dle historiků bude snažit alianci rozdělit a bude hledat ty, kdo budou ochotní sankce zmírnit s odkazem na vlastní zájmy, nemluvě o použití propagandy. V tomto ohledu bude Rusko "utržené z řetězu", tvrdí Kimmage a Fixová. Nejdůležitější pak budou prý americké volby v roce 2024, kde historici varují, že Trump nebo Trumpův kandidát by mohl transatlantické partnerství ohrozit v čase největší nouze.

Spojené státy se podle autorů budou muset opět začít věnovat Evropě, se kterou obchodují nejvíce a bez které budou "sami na světě". A to skrz NATO, které už nebude nástrojem budování demokracie a pro vojenské expedice jako v Afghánistánu, ale obranná aliance, kterou ostatně má být. Výdaje na obranu u všech členů NATO by pak měly vzrůst odpovídajícím způsobem.

Pokud jde o situaci mimo Evropu, Čína by pro Rusko mohla být partnerem v odporu k nadvládě USA a v nejhorším případě vyvolat konfrontaci ohledně Taiwanu. Nicméně, nejistota válkou způsobená čínské snaze stát se středem euroasijské ekonomiky asi neprospěje, odhadují historici, tudíž ani čínsko-ruským vztahům. Válka může také přimět Turecko, aby začalo s USA více spolupracovat.

USA a Rusko se však budou muset držet zpátky a ačkoliv budou soupeřit geopoliticky a ekonomicky, vojensky se budou muset držet zkrátka. Je možné, že se opět rozhoří zástupné války v Africe a na Blízkém východu, říkají. Bude ovšem potřeba zachovat dialog a dohody o omezení zbrojení, dodávají Každopádně, Západ podle nich nesmí Rusko podcenit a dát na zbožná přání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…