Jako když kdysi sebrali Havla. Komentátoři píší o kauze Nagyová

04.07.2013 9:07

Tři týdny poté, co zakuklení policisté z ÚOOZ vnikli na Úřad vlády a zatkli pravou ruku premiéra, tři bývalé poslance a tři elitní zpravodajce, se začínají ozývat hlasy, které postup policie zpochybňují. Podle komentátorů Daniela Kaisera a Jindřicha Šídla to začíná vypadat, že policisté nedovedou velkolepou akci ospravedlnit a je pochybné, proč vůbec k tak masivní razii došlo.

Jako když kdysi sebrali Havla. Komentátoři píší o kauze Nagyová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Detektivové ÚOOZ zadrželi v souvislosti s radikální islamistickou organizací Jamaat Shariat v Česku před rokem několik osob. V současnosti stojí údajní teoristé před soudem

Daniel Kaiser přirovnal vyšetřování Jany Nagyové a spol. k situaci z roku 1977, kdy poprvé seděl ve vazbě Václav Havel. Tehdy bylo orgánům činným v trestním řízení jasné, že se v obžalobě nemůže objevit pravý důvod jeho stíhání - sepsání Charty 77. Proto se průběhem času stále měnily paragrafy a bezradní vyšetřovatelé jen prodlužovali vazbu ve víře, že Havel ve vězení „změkne“ a prozradí něco, co by stíhání ospravedlňovalo.

I dnes, v podmínkách zcela jiných, prý někteří vyšetřovatelé a policisté uvažují podobně. Velkolepá sledovací akce, která vedla k pádu vlády, začala proti úplně jiným lidem a z důvodů podezření na zločinné spolčení a praní špinavých peněz. Dnes se o těchto paragrafech vůbec nemluví, protože vyšetřovatelé k nim za dva roky nic nenašli. A tak improvizují a doufají ve „změknutí“ několika osob z řad politické elity, které sebrali.

Situace došla už tak daleko, že se takticky lelkujícím policistům musí premiér a ministr financí sami nabízet na výslech, aby se ve vyšetřování začalo něco dít. Jinak policisté kromě vyčkávání nic nesvedou. „Připomíná to stav velké části oficiální umělecké scény, o níž se v osmdesátých letech mezi lidmi tradovalo, že ti kdyby mohli… A když pak už mohli, ukázalo se, že nějak nemohou,“ komentuje to Kaiser.

Komentátor z Hospodářských novin Jindřich Šídlo se již ve středu přes svůj komentář překvapeně ptal vyšetřovatelů: „A to je všechno?“ Podle něj se v průběhu vyšetřování kauzy objevila řada znepokojivých otázek, které vyvolávají důvodné obavy.

Podle Šídla je současná společenská atmosféra k policejní zvůli až příliš tolerantní a vyšetřovatelé toho využívají. „Ledaskdo ochotněji přehlédne nějaký ten přehmat a vůbec ho nebude znepokojovat, že žije v zemi, kde represivní složky poněkud zdivočely, protože jim to prostě projde,“ napsal komentátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…