Jako pitomci můžeme žít v každém režimu. Levicový autor tepe mladé umělce, kteří dopisem děkují za rok 1989

14.11.2014 16:30

Redaktor levicového portálu A2Larm Pavel Šplíchal se ve svém dnešním článku podrobně zabývá Festivalem Svoboda. Kritizuje jeho povrchnost a tvrdí, že „pitomci můžeme být svobodně v každém režimu".

Jako pitomci můžeme žít v každém režimu. Levicový autor tepe mladé umělce, kteří dopisem děkují za rok 1989
Foto: Hans Štembera
Popisek: Památník 17. listopadu na Národní třídě

Podle Šplíchala je chybou, že se dnes svoboda slaví, ale už se blíže nezkoumá, „jak je dnes svoboda naplňována a co tento vznešený pojem znamená“. Redaktor A2larm dále kritizuje dopis, kteří organizátoři festivalu adresovali těm, již se o 17. listopad dle jejich názoru zasloužili. Je podle jeho mínění příliš devótní a jeho autory neváhá přirovnat k nadšeným svazákům minulého režimu. „Zakonzervováním atmosféry osmdesátého devátého se vytváří alternativní utopie. V jazyce oslav není popisována realita, ve které žijeme, ale utopie, ve které si snad lidé krátce po převratu žít přáli. Boj mladých uvědomělých demokratů proti starým komoušům tak dostává nový rozměr," všímá si Šplíchal.

Festival Svoboda zahrnuje filmový festival, výstavy, přednášky, koncerty a další akce spojené s oslavami 25. výročí od 17. listopadu. Součástí Festivalu Svoboda je celá řada občanských a aktivistických sdružení, jako např. Člověk v tísni, Knihovna Václava Havla, Post Bellum či Vraťte nám stát a Dekomunizace. Mediálními partnery této akce jsou potom Česká televize a Český rozhlas.

Celý text najdete ZDE.

Kritice autora neušly ani výhody nového režimu, které organizátoři zmiňují na festivalovém webu Slavíme svobodu. Podle Šplíchala je chybou, že tato akce uvažuje o svobodě jen v souvislosti s minulým režimem. Zmiňovat stále dokola informace o komunistické cenzuře, znečištěném prostředí a nedostatečné nabídce vzdělání prý už dnes nestačí. „Web tak nejvíce ze všeho připomíná pitomou reklamu na báječný dnešek. Cesta pod nablýskaný povrch kapitalismu by ovšem mohla nabídnout lecjaká nepříjemná zjištění, a tak jsou texty k fotkám raději kratičké," upozorňuje Šplíchal.

Šplíchal je přesvědčen, že optimistické prognózy současného režimu se nenaplnily. „I přes členství v Evropské unii zůstává ve srovnání se sousedním Německem Česká republika chudou východoevropskou zemí. Proto se 17. listopadu nebude slavit průběh posledních dvaceti pěti let, ale pouze čtvrtstoletí stará změna režimu," pokračuje Šplíchal a dodává, že svoboda v pojetí Festivalu Svoboda znamená pouze porážku komunismu a nikoli každodenní život obyčejných lidí.

V závěru svého komentáře Šplíchal glosuje údaj z facebookového profilu Festivalu Svoboda, který porovnává značný pokles emise oxidu siřičitého v letech 1991 a 2012. Tento údaj je podle Šplíchalova názoru jedním z mála pozitiv, které lze současnému režimu připsat k dobru. „To však nic nemění na tom, že globální kapitalistický systém, jehož je Česká republika součástí, směřuje k ekologické katastrofě," poukazuje autor a v ironickém duchu dodává, že debatovat o tom, co tento systém ve skutečnosti představuje, se o narozeninách nesluší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…