Jako poslanec si vydělává Rath i ve vězení. V politice si vydělal 11 milionů

26.05.2012 6:54

I když je poslanec David Rath vazebně stíhán, na jeho účet chodí každý měsíc výplata. Jeho poslanecký plat činí 56 tisíc korun hrubého měsíčně. K tomu ještě dostává 29 tisíc korun hrubého na výdaje za dopravu a reprezentaci, i když je ve vyšetřovací vazbě, ve které ještě nějaký čas zůstane.

Jako poslanec si vydělává Rath i ve vězení. V politice si vydělal 11 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Sobotní Právo dodává, že kromě pravidelného platu by si v případě, že by se Rath vzdal poslaneckého mandátu, přišel na odstupné ve výši 168 tisíc korun hrubého. O to nemůže ze zákona přijít žádný poslanec ani senátor po skončení svého mandátu.

Ani ten trestně stíhaný. Odstupné se vypočítá tak, že za každých dvanáct měsíců strávených v Poslanecké sněmovně dostane poslanec jeden plat, plus jeden plat navíc. A příští týden to budou dva roky, co je David Rath poslancem.

Už si vydělal 11 milionů politikou

Za svoji sedmiletou kariéru v politice si měl Rath podle Práva přijít na minimálně 11 milionů korun. Zastával funci ministra zdravotnictví, středočeského hejtmana a do teď je členem Poslanecké sněmovny.

Deník také rekapituluje majetek, který si dokázal Rath nastřádat svými podnikatelskými aktivitami. Za poslední čtyři roky si podle daňového přiznání přišel na 1,5 milionu korun, přičemž byl společníkem dvou firem, rodinné 4R a Paracelsa, která provozuje soukromé zdravotnické zařízení. Kromě pronájmu nemovistostí, díky kterému si přišel na bezmála 1,1 milionu, v roce 2007 vyučoval na 2. lékařské fakultě, od které dostal 81 tisíc.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…