Jako prezident bych si nechal vysvětlit důvody pro odvolání ministra, řekl Fischer

30.06.2012 12:06

Kandidát na prezidenta Jan Fischer v rozhovoru pro deník Právo komentoval odvolání Jiřího Pospíšila (ODS) z ministerstva spravedlnosti. Byl by rád, aby Nečas přesvědčivě vysvětlil důvody pro odvolání. Na místě prezidenta by také nejednal tak rychle a neodvolával ministra ihned poté, co mu to předseda vlády navrhne.

Jako prezident bych si nechal vysvětlit důvody pro odvolání ministra, řekl Fischer
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Prezidentský kandidát Jan Fischer během setkání s občany

Podle Fischera udělal Nečas to, co mu podle ústavy přísluší. Bylo by ale dobré, kdyby premiér své důvody důkladně a přesvědčivě vysvělil, čímž by zabránil spekulacím.

Prezident Klaus se rozhodl velmi rychle, ale nechci ho mentorovat

Fischer by si jako prezident ale nechal vše důkladně popsat a požadoval by, aby premiér přišel rovnou s novým jménem. „Prezident Klaus se rozhodl velmi rychle. Nechci ho ani mentorovat, ani mu v něčem radit,“ dodal Fischer pro deník Právo.

Miloš Zeman nedávno Fischera označil za ideálního pravicového kandidáta. On se ale chápe trochu jinak: „Vidím se jako osoba, která přichází s potřebou změny. Volba prezidenta republiky, ať se nám ten pohed snaží politici, někteří kandidáti, vnucovat, ta nebude o dělení mezi pravici a levici.“ Podle Fischera to bude o politické kultuře, hodnotách a ústavě.

Některým skupinám vadím. Jsem trochu jiný živočišný druh

Díky různým průzkumům a podrobným analýzám Fischer ví, že má podporu pravicových i levicových voličů. Z toho vyvozuje, že občané mají vůli svěřit výkon prezidentské funkce do rukou nestranického kandidáta.

Fischer chápe, že některým politikům a lobbistickým a ekonomickým skupinám vadí. „Vadím jim svým ustrojenm, mluvím jinou řečí. Během vládního působení jsem několikrát ukázal, že si dokážu držet politiky a zájmové skuipny hodně daleko od sebe. Jsem pro ně trochu jiný živočišný druh,“ popisuje v rozhovoru pro Právo.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…