Jako sfouknout svíčku. Dneska to může všechno padnout, obává se vedení ČSSD

28.04.2018 7:28

Sociální demokraty čeká další kolo jednání o tom, zda mají pokračovat rozhovory s trestně stíhaným Andrejem Babišem (ANO). Podle informací sobotní MF Dnes se část politiků sociální demokracie bojí, že právě dnes skončí tak rychle, jako když sfouknete svíčku. Konec. Stačila by k tomu jediná věc.

Jako sfouknout svíčku. Dneska to může všechno padnout, obává se vedení ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

V Hradci Králové dnes bude jednat ústřední výkonný výbor sociální demokracie. Jeho členové zřejmě svedou tvrdou bitvu. Bitvu o Babiše. Část sociální demokracie v čele s předsedou Senátu Milanem Štěchem se nijak netají tím, že s Babišem vládnout nechtějí. Šéfovi hnut ANO nevěří skoro ani nos mezi očima. Nevěří mu ani, že by se nechal omezovat koaliční smlouvou.

Může se stát, že někdo z Babišových odpůrců navrhne usnesení, že ČSSD nemá vstupovat do vlády s trestně stíhanou osobu. „Podobná varianta už byla navržena na předsednictvu, ale nakonec byla přijata jiná a o téhle se vůbec nehlasovalo. Bylo by to jako sfouknout zapálenou svíčku. Konec,“ uvedl zdroj ze sociální demokracie.

Poslanec ČSSD Jan Birke však doufá, že spolustraníci umožní další jednání a nakonec i vznik vládní koalice za účasti sociální demokracie.

„Očekávám složitou debatu, bude to první lakmusový papírek konfrontace s členskou základnou,“ uvedl. „Pevně ale věřím, že navzdory tomu, že nálada je ve straně tak půl napůl, zvítězí zdravý rozum a bude nakonec možné podílet se na vládním angažmá, protože jedině tak bude moci ČSSD prosadit řadu věcí,“ dodal.

Výrazným zastáncem koalice je bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek, který ve vládní účasti vidí jedinou možnost, jak se pokusit ČSSD ještě zachránit. „Považuji to za jediný, byť samozřejmě ne jistý pokus, jak ČSSD zachránit po totálním debaklu bývalého vedení a jeho spojenců, kteří přivedli stranu téměř na politický hřbitov,“ uvedl Hašek.

Poslanec Jaroslav Foldyna dodal, že mantinely jednání už byly dány sjezdem a dnes by se mělo mluvit spíš o podobě vnitrostranického referenda o koaliční smlouvě, ale pokud se stane, že někdo otevře otázku ukončení jednání, může dnes skutečně všechno padnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…