Jakub Janda má radost, měl prý úspěšný rok. Naložili Kellnerovi a probudili se regionální politici

29.12.2019 20:17

Ředitel lobbistického spolku Evropské hodnoty Jakub Janda se na svém Facebooku pochlubil, z čeho má za letošní rok největší radost. Ve výčtu „toho nejlepšího“ z končícího roku analytik chválí bezpečnostní instituce či Senát. Tyto instituce prý „bijou na poplach před ruskými a čínskými snahami ovládnout rozhodování tohodle státu“. A referoval o úspěších novinářů při rozbití „utajovaného čínského vlivového centra na Karlově univerzitě“ či o „vlivové síti“ skupiny PPF Petra Kellnera.

Jakub Janda má radost, měl prý úspěšný rok. Naložili Kellnerovi a probudili se regionální politici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

Anketa

Bojíte se Číny?

7%
93%
hlasovalo: 20459 lidí
Za nejlepší zprávu roku Janda považuje „širokou občanskou a institucionální mobilizaci proti nepřátelům suverenity Česka“. „Nejsme poslušné ovce jdoucí na porážku, respektive do stavu tiché kolaborace,“ načíná svůj seznam analytik.

Janda neopomíná heslo „zvítězíme“ a pochvaluje si, že: „Bezpečnostní instituce plní svou ústavní roli a bijou na poplach před ruskými a čínskými snahami ovládnout rozhodování tohodle státu.“ K ruským a potažmo i čínským snahám Janda doplňuje, že se našla „zhruba padesátka poslanců, kteří prosazují vyšetřování ruského a čínského vlivu na českou politiku“. Zbytek poslanců se prý „zbaběle vymlouvá, že není co vyšetřovat a že netuší jak“.

Zřejmě tak narážel na návrh poslanců, aby byla ustavena parlamentní vyšetřovací komise k možnému vlivu autoritářských režimů, jako jsou Rusko nebo Čína, v České republice. Vytvoření komise iniciovala poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová. „Došlo k jistému nedorozumění, když někteří kolegové říkali, že komisi nepotřebujeme, protože máme komise, které se zabývají činností zpravodajských služeb. Já naprosto respektuji a mám velkou úctu k práci našich zpravodajských služeb a respektuji práci kolegů, kteří zasedají v těchto komisích. Navržená komise se ale vůbec netýká toho, že bychom sledovali práci našich zpravodajských služeb, naopak bychom měli více sledovat to, jak naše společnost, naše vláda reaguje na hrozby, které zpravodajské služby popisují,“ řekla k tomu Langšádlová.

Lokální politici podle Jandy „už mají plné zuby připodělanosti těch vládních a začali dělat alespoň symbolické kroky říkající, že budeme klást odpor“. Avšak, jak dodává, má jít pouze o odpor „symbolický“.

Pochvaloval si i práci Senátu, ten podle něj „plní svou roli, jeho zahraniční výbor prošetřuje čínské vlivové aktivity a jasně popisuje hrozby, když sněmovní zahraniční výbor donedávna vedený jedním z hlavních čínských sluhů u nás v této věci nedělal nic“.

Upozornil, že novináři během roku rozkryli několik desítek kauz „čínské kolaborace“. „Mimo jiné bylo rozbito utajované čínské vlivové centrum na Univerzitě Karlově, byla rozkryta skrývaná vlivová síť v české politice vedená skupinou PPF ve prospěch zájmů Číny,“ pokračoval s tím, že: „Snahy skupiny PPF umlčet sinology z projektu Sinopsis dopadly úplnou komunikační katastrofou pro tuto nejmocnější finanční skupinu u nás. Za statečné sinology se postavily stovky významných osobností.“

„Celkově jsme v situaci jako Austrálie v letech 2016/2017. Rozsah čínských vlivových sítí vylejzá na povrch. Neschopnost čínských institucí a kolaborantů dělat cokoliv jiného než hrubě útočit znamená, že ve svobodné společnosti prostě prohrajou. Začala autoimunitní reakce české společnosti a přirozená kruhová obrana,“ píše. „Útok na sinology ze Sinopsisu je útokem na nás všechny. Kolektivní obrana je nastartovaná a už se ji nepodaří umlčet,“ doplnil.

Z tohoto výčtu má prý Janda za letošek největší radost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…