Jakub Janda napsal do USA o Zemanovi

24.01.2018 11:05

Analytik think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda pronikl se svým textem o prezidentských volbách až na stránky levicového deníku The Washington Post. Chválí v něm Jiřího Drahoše a naopak tradičně démonizuje Miloše Zemana.

Jakub Janda napsal do USA o Zemanovi
Foto: hns
Popisek: George Soros a Jakub Janda, ilustrační koláž

V titulku svého článku Janda tvrdí, že se Zeman nejvíce z evropských politiků podobá Trumpovi. Toto přirovnání samozřejmě nemyslí jako nějaké pozitivum. Někdejší nadějný herec Janda s lehkou teatrálností tvrdí, že se čeští voliči připravují na nejdůležitější volby od roku 1989. „Zeman má asi nejblíže k Trumpovi. Stejně jako on zveličuje obavy z terorismu, migrantů a chválí ruského prezidenta Vladimíra Putina,“ píše Janda.

Naopak Jiřího Drahoše vykresluje mladý obhájce „evropských hodnot“ v těch nejlepších barvách. „Pokud zvítězí Drahoš, zároveň s ním zvítězí také liberální evropská myšlenka. Se Zemanem naopak posílí euroskepticismus a protiatlantická politika. Prezident bude mít zároveň dobrou záminku, aby nás opět posunul o kus blíž Moskvě a Pekingu,“ obává se Janda, který patří mezi nejhlasitější kritiky a protiruské alarmisty v české kotlině.

Mezi největší Zemanovy hříchy patří, z pohledu Jandy, jeho bonmoty, kterým očividně bývalý gay porno herec příliš nerozumí. „Alkoholik a těžký kuřák Zeman kdysi prohlásil, že by měli být likvidováni novináři. Podobným způsobem se vyjadřoval také o ekolozích. Neméně tvrdě reagoval na migrační vlnu v roce 2015, kdy varoval své spoluobčany před muslimským ‚superholokaustem‘,“ píše Janda.

Podobnost Zemana s Trumpem nachází Janda v jejich kritických názorech vůči NATO a Evropské unii. „Zeman prohlásil, že by měli Češi dostat možnost hlasovat v referendu o budoucnosti v obou organizacích. Společně s Trumpem obhajoval syrského vůdce Bašára Asada a vyjadřoval obdiv ke způsobu, jakým čínské úřady stabilizují společnost,“ vypočítává Janda další skutečně či domnělé hříchy obou státníků.

V závěru svého textu se dostává Janda ke svému oblíbenému tématu, kterým je údajné ovlivňování voleb Ruskem. „Drahoš se dostává pod těžkou palbu dezinformací, které šíří za podpory Kremlu příznivci Miloše Zemana. Mimo jiné se objevily zprávy, že Drahoš za minulého režimu spolupracoval s StB či má pedofilní sklony. Není náhoda, že nejbližším přítelem Zemana ze zahraničních vůdci je Vladimir Putin,“ konstatuje Janda a upozorňuje dále na prezidentova poradce Martina Nejedlého, který pracoval pro Lukoil. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…