Jakub Janda už není v ČR. Odjel bojovat s Čínou

05.11.2021 21:15 | Ze sítí

Výkonný ředitel lobbistického spolku Evropské hodnoty Jakub Janda se na svém facebookovém profilu svěřil se svými zážitky z Taiwanu, kde bude pobývat až do jara. „Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty tu jako první evropský think-tank otevírá pobočku, protože nás zajímají taiwanské znalosti o našem společném nepříteli – Komunistické straně Číny,“ píše Janda.

Jakub Janda už není v ČR. Odjel bojovat s Čínou
Foto: Facebookový profil Jakuba Jandy
Popisek: Analytik Jakub Janda

Anketa

Věříte, že Fialova vláda bude dobře hájit naše národní zájmy?

2%
96%
hlasovalo: 47383 lidí
„Před pěti týdny jsem se z Prahy přesunul do Taipei, hlavního města Taiwanu. Budu tu do jara. Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty tu jako první evropský think-tank otevírá pobočku, protože nás zajímají taiwanské znalosti o našem společném nepříteli – Komunistické straně Číny. Pár týdnů jsme o mém přesunu veřejně nemluvili, abychom předešli snahám našich nepřátel nám ztěžovat život. Víme, že jsme terčem nepřátelských aktivit čínských vládních institucí a bereme to vážně,“ poznamenal Janda na svém facebookovém profilu.

Podle jeho slov se Čína snaží zastavit jakoukoliv evropskou spolupráci s Taiwanem, zatímco my jí chceme pomoci nastartovat. „V nedávné době se staly průlomové kroky: primátor Prahy, předseda českého Senátu, nemalá část našich poslanců, Evropský parlament, litevská vláda, slovenská vláda – ti začali veřejně a naplno podporovat spolupráci s touto krásnou demokratickou zemí. Ledy se prolomily a už je jasné, že to čínští komunisté nedokážou zastavit. Vyhrožují a vydírají, ale kromě prázdných keců a výhrůžek se nic neděje. Takže se spolupráce může rozjet naplno. Na politické úrovni byla už bariéra čínského nátlaku prolomena. Ekonomicky už spolupracujeme – Taiwan u nás třeba vytvořil šestkrát více pracovních míst než komunistická Čína,“ dodal.

„S novou českou vládou přichází další fáze rozvoje obchodní spolupráce, například v oblasti tolik potřebných mikročipů, v jejichž produkci je Taiwan globální lídr. Tady můžeme využít skvělou českou pozici, stát se hlavním evropským spojencem Taiwanu a začít získávat know-how, které náš business tolik chce,“ zmínil Janda.

A co s tím má společného Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty? „Už několik let spolupracujeme s taiwanskými bezpečnostními institucemi. Zajímají nás jejich znalosti čínského bezpečnostního aparátu, protože útočí i proti Česku – v oblasti politického vlivu, dezinformací, kybernetických útoků, nebo vykrádání našich univerzit a výzkumu. Je to citlivé, ale co můžu říct veřejně: Letos jsme například podepsali pětiletou spolupráci s INDSR, což je think-tank taiwanského ministerstva národní obrany. V našem oboru jsme první, kdo bude mít v Taipei stálou přítomnost, a to nám tu zajistí výlučnou pozici. Geostrategický souboj s Čínou bude trvat desetiletí a je nejvyšší čas začít využívat znalostí a schopností našich taiwanských přátel v praktické rovině. Mnoho Evropanů by podobnou spolupráci také chtělo, ale jejich vlády to nedovolí, protože se bojí naštvat Čínu. My se nebojíme – jsme nevládní organizace a můžeme si dělat co chceme, protože nereprezentujeme stát a máme tak obrovskou svobodu i v citlivém prostředí spolupráce Evropy a Taiwanu v oblasti bezpečnosti,“ zakončil Janda.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…