Jan Cemper: Generála Blaška zvolila dezinformační scéna. Je vidět, že má vliv na volby!

27.05.2019 11:01

ČSSD v evropských volbách na vlastní kůži poznala, jak se asi cítil Napoleon Bonaparte po bitvě u Waterloo v roce 1815. Ve volbách v roce 2019 sociální demokraté vybouchli, nezískali ani 4 procenta hlasů a musí dál hledat cestu, kterou se vrátí ke svým voličům. Aktivista Jan Cemper či bývalý europoslanec Libor Rouček (ČSSD) nabídli šéfovi strany Janu Hamáčkovi možnost. Mimo jiné by prý měl dát košem Andreji Babišovi (ANO).

Jan Cemper: Generála Blaška zvolila dezinformační scéna. Je vidět, že má vliv na volby!
Foto: Vít Hassan
Popisek: Jan Cemper, organizátor protestu proti Miloši Zemanovi a KSČM

V sídle ČSSD – v Lidovém domě – si členové koaliční vlády z neděle na pondělí pravděpodobně prožili hororovou noc. Ukázalo se totiž, že 7 procent hlasů, které sociální demokraté získali ve sněmovních volbách v roce 2017, ještě nebylo oním dnem, od kterého by se mohla nejstarší česká politická strana odrazit. V letošních evropských volbách ČSSD nepřekonala ani 4 procenta hlasů a neobhájila žádný ze svých dosavadních čtyř mandátů europoslanců.

Co s tím?

Zatímco poslanec Jaroslav Foldyna opakovaně volá po návratu k tradičním voličům ČSSD, kteří mimo jiné přešli i k hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, Foldynův stranický kolega Libor Rouček volá, že teď už konečně musí nastat modernizace ČSSD.  

„Dlouhodobá neschopnost průběžně modernizovat a otevírat stranu progresivním myšlenkám, lidem, trendům a podmínkám 21. století,“ popsal jednu z příčin krachu ČSSD Rouček na sociální síti Facebook. Vidí však ještě dvě další příčiny.

Jednou z nich prý je „dlouhodobá neochota a neschopnost řešit problémy kmotrovství, klientelismu, korupce, vnitrostranických machinací a podvodů při sestavování kandidátek“. Třetím hřebíčkem do volební rakve sociální demokracie je pak podle Roučka spolupráce se stávajícím premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Pokud se sebou ČSSD něco neudělá, čeká ji podle Roučka politická smrt.  

Na tom, že prý je třeba spolupráci s Babišem ukončit, se Rouček shodl s občanským aktivistou Janem Cemperem. Vedle informace, že ČSSD doplácí na spolupráci s Babišem, přidal Cemper ještě pět dalších bodů, mezi nimiž zmínil i skutečnost, že SPD Tomia Okamury má pevné voličské jádro a s touto stranou je třeba i nadále počítat. Ukázalo se také, že Piráti stále politicky sílí.

„1. Kdyby volby do Sněmovny dopadly jako eurovolby, ANO nemá s kým sestavit vládu (pokud ODS není hloupá).

2. Výsledek ČSSD ukázal, že paktovat se s Babišem je sebevražda a možné ponaučení do dalších let.

3. Ukázalo se, že koalice více stran (STAN+TOP09+Zelení+LES...) dává smysl. Zvlášť potom v matematice voleb do Sněmovny. Takže doufám, že toto uskupení zůstane i do „velkých“ voleb.

4. Piráti postupně, ale rostou.

5. Ukázalo se, že SPD a KSČM mají stále velké voličské „jádro“. Teď je otázka, jestli jsou volitelní i pro kohokoliv mimo to jádro...

6. Dezinformační scéna má vliv i na volby. Důkazem toho je zvolení/vykroužkování Hynka Blaška,“ shrnul své postřehy k eurovolbám Cemper.

Varovný prst zvedl, když sečetl počty křesel pravicových radikálů, jako Marine Le Penové ve Francii nebo Mattea Salviniho v Itálii.

„Frakce, kde je Le Penová, Salvini a SPD, bude mít zřejmě 55 europoslanců, frakce kde je například AfD 53 europoslanců. K tomu nutno přičíst FIDEZ s 13 europoslanci, něco v Polsku... Dohromady budou mít tyto strany maximálně 150 z 751 hlasů, po vystoupení Británie zhruba pětinu hlasů... Takže žádná tragédie, ale zdvižený prst ano. Krajně levicovou frakci jsem do toho nepočítal. Ta bude mít kolem 40 europoslanců... Pokud má Evropa zůstat „bez revolučních změn“, budou muset všichni více spolupracovat. Tím myslím Lidovce + ALDE + Sociální demokraty + Zelené + Konzervativce,“ volal po tažení za jeden provaz.

Jednu poznámku k volbám do Evropského parlamentu přičinila také advokátka Monika Čírtková. Na sociální síti Facebook si postěžovala, že volby do EP rozhodně nebyly v pořádku, alespoň u nich v Kolíně ne.

„Dívala jsem se na výsledky voleb v našem okrsku. Město opět nezklamalo; preferenční hlas, který jsem udělila, samozřejmě nebyl započten, v přehledu není uveden. Kdybych volila nějaké eurohujery, určitě by ho započítali, a kdoví, možná i dvakrát... S takovou ti správní jednou zvítězí, nemám strach,“ napsala nazlobeně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…