Jan Čulík zašel do české hospody. Z toho, co tam zažil, se musel vzpamatovat dalším článkem o Češích

30.03.2017 7:05

Dusivá atmosféra vládne v ČR nejen přímo, ale i metaforicky, píše na serveru Britské listy jejich šéfredaktor Jan Čulík. Velmi nepříjemnou, odpuzující vizitkou současné České republiky je podle něj všude se šířící hlubinný rasismus.

Jan Čulík zašel do české hospody. Z toho, co tam zažil, se musel vzpamatovat dalším článkem o Češích
Foto: Repro foto Debatní klub
Popisek: Jan Čulík v Debatním klubu

Nejprve si ale stěžuje na to, že po příjezdu do Prahy vždycky prvních několik dní se tu dusí. „Atmosféra velkoměsta je v důsledku neomezeného provozu automobilů nedýchatelná. Jistě, za několik dní si na to člověk zvykne, ale jaké škody to páchá délce života lidí a jejich organismu? V Británii v posledních měsících zdravotnické organizace, a koneckonců i Světová zdravotnická organizace, varují, že znečištění vzduchu především partikuláty z výfuků naftových automobilů zkracuje život lidí až o deset let. Umírají na to předčasně desetitisíce lidí. V ČR to nikoho nevzrušuje,“ stýská si Čulík.

Celý text je ZDE

Nedýchatelné jedovaté prostředí se podle něj zdá být výstižnou metaforou celkových společenských poměrů. „Zašli jsme včera s Bohumilem Kartousem do jedné dosud relativně slušné pražské restaurace. Číšník nám při objednávce v souvislosti s britskou aktivací brexitu sdělil, že zcela sympatizuje s rozhodnutím ‚Britů‘ uzavřít hranice, ‚protože nemůžeme připustit, aby nám tady čmoudi kazili vzduch‘,“ popsal Čulík.

Anketa

Jste pro to, aby na základních školách byla zřizována funkce ,,koordinátor multikulturní výchovy"?

1%
99%
hlasovalo: 16157 lidí

Překvapením pro zmíněného číšníka prý bylo, že v Británii žijí tři miliony muslimů, kteří mají v té společnosti v důsledku toho, čím jí přispívají jako politikové, vrcholní žurnalisté, podnikatelé a právníci, nesmírně výsostné postavení. „Vykládal nám, jak se kdesi dočetl (neví samozřejmě kde), že Nobelovu cenu získalo daleko více Izraelců, avšak žádný Arab. Překvapením pro něho bylo, že zakladatelem firmy Apple je Steve Job, jehož otec byl Arab, syrský uprchlík do USA,“ uvedl Čulík.

Podle něj existuje v ČR desítky let „hluboký rasismus“ vůči komukoliv, kdo nemá bílou kůži. V posledních dvou letech se překlopil v nenávist vůči muslimům. „Lidé naivně věří nesmyslům, že existuje mezinárodní uprchlické spiknutí, které ‚někdo řídí‘ a jeho cílem je údajně ‚zničit naši civilizaci‘,“ píše Čulík.

„Je to odpor a hnus, ale ta atmosféra je tak silně převažující a zoufalci těmto nesmyslům zjevně opravdu věří, že se proti propadu české společnosti do orgií rasistických hrůz nedá zřejmě udělat vůbec nic – dokud proti tomuto iracionálnímu rasismu nezačnou vystupovat celebrity a politikové,“ myslí si Čulík. Zároveň uvádí, že celebrity a politikové „už dlouho svědomím národa nebyli, takže k prozření a návratu do normální civilizované existence zřejmě nedojde“.

„Jsem ohromen a zděšen. Dusivá atmosféra v ČR vládne nejen přímo, ale i metaforicky. Národ ztrácí rysy civilizované společnosti, zatímco mu nekontrolované množství automobilů zkracuje život,“ dodává šéfredaktor Britských listů, který se proslavil mimo jiné tím, že anglicky psaným udáním znepříjemnil život českému lékaři Vladislavu Rogozovovi. Ten pro ParlamentníListy.cz vyjevil svůj názor na soužití s muslimy, což se Čulíkovi nelíbilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…