Jan Fischer: Mám v sobě zakomponovanou ochotu a touhu vést

02.11.2012 11:07

Kandidát na prezidenta a bývalý předseda vlády překlenovacího kabinetu Jan Fischer je přesvědčen, že umí strhnout lidi na svou stranu a přesvědčit je. Uvědomuje si, že pokud bude zvolen prezidentem, znamená to naučit se mnoho nových rolí.

Jan Fischer: Mám v sobě zakomponovanou ochotu a touhu vést
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeho kandidaturu zcela podporují manželka se synem

V rozhovoru pro přílohu Lidových novin Pátek řekl, že z průzkumů veřejného mínění umí odvodit blbou náladu společnosti. Používá se při nich totiž statistická indukce a statistika už prý o náladě něco řekne.

Svůj konflikt s Mirkem Topolánkem, kvůli jeho výrokům o sobě a své rodinné minulosti, nehodlá komentovat, ale uznává, že Topolánek má vrozené to, čemu se říká leadership, a to dokáže na rozdíl od ostatního ocenit.

Sám o sobě tvrdí, že umí strhnout lidi na svoji stranu, má schopnost přesvědčit je. "To dokážu. A nemusí to být okázalé, hlasité ani rychlé. Mám to snad v sobě zakomponované - včetně ochoty a touhy vést," říká Fischer.

Pokud by byl zvolen prezidentem republiky, čekají ho nové úlohy, jako třeba pozice vrchního velitele ozbrojených sil. Fischer v tom nevidí žádný problém a nebojí se toho. "Budu-li zvolen prezidentem, budu se muset naučit mnoho takových rolí. Nejsem armádní odborník, ale o činnost armády jsem se zajímal jako premiér," říká.

Občan Fischer

Fischer přiznává, že lidé se se vstupem do vysokých pozic mění. "To, že tloustnou, by asi bylo to nejmenší, ale oni se mění psychicky. Stávají se z nich arogantní osoby, nepoznávají své přátele, a to za několik týdnů, viděl jsem to na vlastní oči," popisuje.

Sám se ale takové změny neobává. "Dělal jsem na tolika manažerských postech, že jsem nasbíral dostatek imunity a rozumu, abych se tomu ubránil," vyvrací obavy Fischer.

A čím je dle svých slov lepší než ostatní kandidáti? "Jsem nezávislý, nestranický, aspiruji jako občan Fischer, kterého nevysílá politická strana, o úřad bych se ucházel jen v přímé volbě. Váhu má můj politický program a celoživotní manažerská a pak politická zkušenost. To vše můžu vrátit českým občanům," uzavírá kandidát na prezidenta Jan Fischer rozhovor pro přílohu Lidových novin.

reklama

autor: adr

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…