Jana Nečasová byla osvobozena

29.05.2015 10:15

Podle prvních informací České televize soud nepravomocně zprostil obžaloby Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) za zneužití vojenské tajné služby. Původně se očekával trest odnětí svobody ve výši tří až čtyř let a následné odvolání Jany Nečasové (dříve Nagyové). Zproštěni viny jsou nepravomocně i zpravodajci vojenské rozvědky.

Jana Nečasová byla osvobozena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

Kauza vedla k pádu vlády, Nečas se pak s Nagyovou oženil.

Zproštění viny se týká sledování Radky Nečasové, k druhé části obžaloby, která zahrnuje údajné sledování dvou zaměstnanců úřadu vlády, se soudkyně Helena Králová při čtení rozsudku zatím nedostala.

Králová v kauze rozhodovala již před rokem, kdy Nečasové uložila trestním příkazem roční podmíněný trest a případy spoluobviněných exšéfů Vojenského zpravodajství předala ministerstvu obrany, aby je vyřešilo jako kázeňské provinění. S tímto řešením nesouhlasili ani státní zástupci, ani advokáti obžalovaných, a soudkyně tak nyní musela věc projednat ve veřejném hlavním líčení.

Státní zástupce Rostislav Bajger navrhoval pro Nečasovou, která dnes k soudu ze zdravotních důvodů nedorazila, 3,5 roku vězení. Pro Páleníka, Kovandu a Pohůnka chtěl tresty 3,5 roku, tři roky a deset měsíců a tři roky a čtyři měsíce. Podle něj se u všech podařilo prokázat vinu.

Obžalovaní jeho tvrzení odmítají. Představitelé rozvědky tvrdí, že dostali úkol „z nejvyšších míst“, aby provedli takzvané kontrasledování, tedy aby prověřili podezřelý pohyb kolem manželky premiéra a bezpečnostní riziko pro stát.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…