Jandák, Pecina, Kohout. Také ti by prý mohli zasednout v Zemanově vládě

25.06.2013 10:38

Server Česká pozice odhaduje sestavu Zemanova úřednického "týmu snů". Svoje tipy zakládá na informacích od několika na sobě nezávislých zdrojů z blízkosti Hradu a pražských podnikatelů. Ministry by se tak mohli stát třeba ekonom Jiří Rusnok nebo Martin Pecina. Prezident by prý navíc rád do vlády "propašoval" bývalé i současné vrcholné představitele ČSSD.

Jandák, Pecina, Kohout. Také ti by prý mohli zasednout v Zemanově vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ze Zemanova platu tedy půjde do fondu každý měsíc šedesát tisíc korun. Trvalý platební příkaz prý zadal až do ledna roku 2018

Prezident Miloš Zeman v úterý odpoledne oznámí jméno nového premiéra, kterého pověří sestavením úřednické vlády. O tom, kdo v ní usedne, se vedou živé spekulace. Server Česká pozice přináší několik jmen, která mohou být součástí konečné sestavy. Premiérem by měl Zeman jmenovat ekonoma a generálního ředitele ING PF Jiřího Rusnoka, který zastával v Zemanově vládě post ministra financí, dnes je členem Národní ekonomické rady vlády (NERV).

Post ministra průmyslu a obchodu v nové úřednické vládě by mohl zastávat bývalý ministerský náměstek Václav Petříček. České pozici ale sdělil, že nebyl osloven a ani s tím nepočítá. Ministrem vnitra by se podle zdrojů blízkých Hradu mohl stát Martin Pecina, který má s tímto resortem zkušenosti z období Fischerovy úřednické vlády. Zemědělství by mohl dostat na starosti Zemanův spojenec Miroslav Toman, post šéfa Ministerstva práce a sociálních věcí nebo financí by mohl dostat makroekonom Jaroslav Ungerman.

Šéfem diplomacie by prý mohl být bývalý místopředseda Fischerovy vlády a ministr zahraničí Jan Kohout. Dále se spekuluje o Hynku Kmoníčkovi nebo Marii Benešové, která by mohla stanout v čele resortu spravedlnosti. Dle zdrojů České pozice by Zeman do své vlády chtěl i dva nestranické ministry Nečasovy vlády - Vlastimila Picka a Petra Fialu.

Zeman chce nalomit ČSSD

Zeman podle České pozice chce potrápit i ČSSD. Na některé posty by prý rád dosadil bývalé i současné vrcholné představitele sociální demokracie, a to prý možná s cílem stranu rozhádat. Ministrem pro místní rozvoj by se tak mohl stát jihočeský hejtman Jiří Zimola. Dalším želízkem v ohni je také místopředseda strany Milan Chovanec, ten by mohl být šéfem dopravy. Kulturu by mohl dostat na starost Vítězslav Jandák, který přišel o post ve stínové vládě.

Všichni zmínění ale pravděpodobně případný nabízený post odmítnou. Sice by na přechodnou dobu získali ministerskou funkci, pravděpodobně by si tím ovšem rozjitřili vztahy ve straně a ztratili možnost jít do vlády, pokud by ji po volbách ČSSD sestavovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…