Jandák opět rozsvítil sněmovnu. Odnesla to Babišova Jermanová, kterou takto zesměšnil

18.09.2014 14:40

Místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO) dnes poslancům navrhla několik úprav jednacího řádu sněmovny, které by podle ní jednání dolní parlamentní komory zefektivnily a zjednodušily. „Myslím, že dnes již daleko lépe víme, jak může být jednání a rozhodování racionálnější, jak a v čem může být transparentnější, jak neutrácet zbytečně čas formálními obstrukcemi a účelovým zneužíváním jednacího řádu,“ uvedla s tím, že předkladateli návrhu jsou poslanci jak z koalice, tak z opozice. Následně se zmíněný návrh pokusil zesměšnit sociálnědemokratický poslanec Vítězslav Jandák.

Jandák opět rozsvítil sněmovnu. Odnesla to Babišova Jermanová, kterou takto zesměšnil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslava Pokorná Jermanová

Anketa

Měla by média informovat citlivěji o závažné nemoci expremiéra Stanislava Grosse?

hlasovalo: 2536 lidí

Jermanová upozornila, že jednací řád ve stávající podobě má slabiny, a tak kterákoliv ze stran může kdykoliv brzdit efektivní výkon sněmovny jako celku. „I proto jsou předkladateli poslanci bez ohledu na koalici či opozici,“ uvedla. Zmíněný návrh obsahuje například omezení řečnické doby řečnícího poslance na nejvýše deset minut.

Má být zveřejňováno, kdo vše se na podobě schvalovaného zákona podíel

Nově by mělo být při přijímání zákona zveřejňováno, které osoby se přímo podílely na přípravě jeho návrhu a které přímo či nepřímo mohly ovlivnit podobu návrhu zákona ve prospěch svůj nebo někoho jiného.

Celé projevy ZDE a ZDE

Předkladatelé návrhu změny jednacího řádu to považují za důležité proto, aby si poslanci a veřejnost udělali představu, za jakých okolností byl návrh zákona připraven.

Podle Jermanové je návrh změn v souladu s ústavním pořádkem i s mezinárodními závazky. „Jde o jednoduché změny, které zefektivní a zprůhlední jednání sněmovny. Také omezí někdy účelové manipulace s jednáním sněmovny a snižují korupční riziko,“ uvedla závěrem Jermanová, za což ji poslanci z hnutí ANO odměnili potleskem.

Jandák: To bylo jak ze Severní Koreje

Poslanec Jandák v následném vystoupení tvrdil, že přijetím služebního zákona v nové podobě byla zlikvidována část výhod demokracie. „A teď se dostáváme k další části, že ji zlikvidujeme úplně,“ varoval a podotkl: „Prosím vás, kam se to dostáváme? Tohle, co jsem slyšel, nezlobte se, paní kolegyně, to byly televizní záběry ze Severní Koreje!“ uvedl Jandák a odměnou mu byl potlesk, kterého se neúčastnili především poslanci ANO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…