Janek Kroupa odhalil nový skandál Agrofertu. V rozhlase k tomu dostal dvacetiminutové sólo

28.11.2017 17:45

Reportér Českého rozhlasu Janek Kroupa se v úterních Dvaceti minutách Radiožurnálu rozpovídal o tom, jak gigant Agrofert hospodaří na půdě, která mu nepatří, a ještě na ni pobírá dotace. Společnost, která patří do svěřeneckého fondu příštího českého premiéra Andreje Babiše, tvrdí, že jedná v souladu se zákonem, jenže někteří právníci to vidí jinak.

Janek Kroupa odhalil nový skandál Agrofertu. V rozhlase k tomu dostal dvacetiminutové sólo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Agrofertu na pražském Chodově

Český rozhlas vzal data z několika veřejně přístupných databází, porovnal je a zjistil, že holding Agrofert spadající pod svěřenecký fond příštího premiéra Andreje Babiše (ANO) hospodaří na 1 740 hektarech půdy, které mu nepatří. Toto číslo prý může být ještě větší. Janek Kroupa prozradil, že několik majitelů pozemků se s Agrofertem soudí kvůli tomu, že mamutí firma hospodaří na jejich pozemcích, a ještě na to bere dotace.

Není bez zajímavosti, že Agrofert přiznává, že hospodaří na větším množství půdy, u které není jasný vlastník, a tyto vlastníky se snaží dohledat. „My jsme to řekli právníkům a oni nám se smíchem sdělili, že tomuhle se říká doznání k trestné činnosti,“ řekl ve vysílání Janek Kroupa.  

„Každopádně by to bylo podle mě neoprávněné užívání cizí věci. Pokud já hospodařím na cizím majetku a vím to, že hospodařím na cizím majetku, tak to, co na tom vydělám, patří majiteli té půdy, nebo státu, pokud by ta půda připadla státu. Pokud na to ještě čerpá dotaci, tak je to v podstatě dotační podvod, resp. poškozování EU,“ poznamenal k tomu Václav Vlk s tím, že jde zřejmě o dotace, které poskytuje EU.

Firmu prý nemůže zachránit ani argument, že ví o problému, ví, že hospodaří na půdě, která jí nepatří, ale odvádí zisky do zvláštního fondu. Až najde vlastníka, prý mu odvede patřičné poplatky za užívání této půdy. Pokud firma argumentuje právě takhle, podle právníků se doznává k tomu, že páchá trestnou činnost. Mnohem lepší by prý bylo, kdyby společnost spadající pod svěřenecký fond Andreje Babiše tvrdila, že o něčem takovém nemá ani tušení a že na těch pozemcích hospodařila v dobré víře, že jsou její. A když byla upozorněna na opak, vzala by to na vědomí a přestala by s tím.

Agrofert také může argumentovat tím, že je lepší, pokud půdu s nejasným vlastníkem obhospodařuje alespoň někdo. To je argument srovnatelný s chováním aktivistů z Autonomního sociálního centra Klinika, kteří obsadili budovu, která jim nepatřila, a využívají ji. Soud už několikrát rozhodl, že aktivisté mají tuto budovu opustit, ale oni soudním rozhodnutím pohrdají a odmítají odejít.

„Zemědělci, kteří jsou slušní, na půdu, která jim nepatří, s traktorem prostě nejezdí,“ poznamenal k tomu Kroupa.

Stát prý neví, že má v této věci nepořádek, protože věří zemědělcům, že půda, na které hospodaří, jim patří. Teprve když někdo na tento problém upozorní, stát se tím začne zabývat. Jestliže Agrofert čerpá dotaci na pozemky o výměře 1 740 hektarů, pak se prý konkrétně bavíme o výši dotací někde mezi deseti miliony až sto miliony korun.

Pro pořádek je třeba dodat, že podobně nezákonně se chovají i další zemědělci, nejen Agrofert. Úřady by si tedy měly posvítit i na ně, ale Kroupa dodal, že se s týmem zaměřil na Agrofert čistě proto, že jiní zemědělci nemají svého šéfa ve vládě. Agrofert na 1 740 hektarech neoprávněně hospodařil i v době, kdy byl Andrej Babiš přímým vlastníkem firmy, ale současně také ministrem financí a vicepremiérem české vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…