Janek Ledecký si pošmákne. I jeho právníci. „Dezinformátor“? Zde je pravda

07.04.2021 6:36

Žebříček Evropských hodnot o dezinformátorech z řad celebrit, na němž figuruje i Janek Ledecký, už má svou odezvu. „Není to trochu hloupý?“ ptal se moderátor Čestmír Strakatý. Tomáš Jirsa z Info.cz mluvil o „zoufalství“ a zakladatel serveru Voxpot Vojtěch Boháč míní, že už je načase si přiznat, že Evropské hodnoty jsou pochybný zdroj. Metodika analýzy taktéž vyvolává otázky, Evropské hodnoty se zřejmě řídí tím, kolikrát o celebritě psali tzv. dezinformační weby. Ale na soud jsou prý připraveny.

Janek Ledecký si pošmákne. I jeho právníci. „Dezinformátor“? Zde je pravda
Foto: Repro ČT
Popisek: Newsroom ČT probírá zjištění Evropských hodnot

Včera, jak jsme již informovali, se mohli diváci ČT dozvědět, které celebrity jsou podle analýzy lobbistického spolku Evropské hodnoty největšími dezinformátory, tedy zpěváci a zpěvačky Janek Ledecký, Daniel Landa, Daniel Hůlka, Ilona Csáková a Bára Basiková. Janek Ledecký se chce proti tomuto nařčení bránit soudní cestou.

Anketa

Je Janek Ledecký dezinformátor?

32%
68%
hlasovalo: 8687 lidí

Jednoduchost, s jakou Newsroom ČT informoval o analýze Evropských hodnot, vadila moderátorovi Reflexu Čestmíru Strakatému, takže položil otázku: „Fakt nám stačí k obecnému veselí takhle sestavený žebříček? Bez metodiky, kontextu, postavený na často velmi starých vyjádřeních? Není to trochu hloupý?“ Dodal, že se Ledeckému nediví, že chce reagovat žalobou. A doplnil, že jeho otázka není ani tak mířena na lobbistický spolek. „Myslím, že je i v jejich zájmu, aby se jejich práce nešířila v takto zjednodušeném a zkresleném pojetí,“ podotkl.

Za „zoufalost“ označil tento žebříček i moderátor Tomáš Jirsa a prohodil, že by na žebříčku měl figurovat i ministr Blatný.

„Možná už je na čase si prostě říct, že Evropské hodnoty jsou dost pochybný zdroj a přestat je nekriticky zvát do médií. Navíc velká část jejich analýz byla vyloženě chybná, není to nic nového, nechápu, jak si získaly tu pozici v médiích,“ mínil Vojtěch Boháč, spoluzakladatel serveru Voxpot.cz.

Kromě Strakatého se vyjádřila i Společnost pro obranu svobody projevu. „Jestli něco kdy bylo evropskou hodnotou, pak to byla otevřená a demokratická diskuse. Už od starověkého Řecka. Pranýřování lidí tak, jak to provádí nejenom organizace Evropské hodnoty, financovaná převážně z veřejných prostředků, ale i některá média, je naopak hodnotou totalitní. Zašlapat do země, urazit a ponížit. Ve jménu jediného pravého názoru. Tak, jak si to pamatujeme z historie před rokem 1989,“ říká.

Jak poznamenal jeden z diskutujících pod příspěvkem Čestmíra Strakatého, Evropské hodnoty ve svém žebříčku celebrit – dezinformátorů zřejmě vycházely z toho, kolikrát byla daná celebrita citována na dezinformačních webech a jako přitěžující okolnost byla brána i účast na demonstracích, na kterých se objevili další údajní dezinformátoři. Je nabíledni, že celebrity nemohou ovlivnit, kdo o nich články píše a navíc, pokud by se vycházelo pouze z počtu zmínek o dané osobě, jako největší dezinformátoři by z logiky věci vycházeli vládní činitelé.

Analýza Evropských hodnot

Autorka Veronika Krátká Špalková v analýze také hojně zmiňuje citace z našeho média, s předpokladem, že se jedná o dezinformační médium, viz. věta: „Realitou ale je, že část sdílených článků pochází buď z námi sledovaných dezinformačních webů, konkrétně to v poslední době byl třeba článek z ParlamentníchListů.cz o transformování světového uspořádání pomocí pandemie...“ Nemluvě o tom, že ParlamentníListy.cz jsou na 28. místě na (abecedně seřazeném) seznamu sledovaných dezinformačních webů.

Ovšem projevuje velmi malou znalost ParlamentníchListů.cz. Což dokládá to, že za článek označuje vyjádření PhDr. Vladimíry Vítové, předsedkyně Aliance národních sil, které ParlamentníListy.cz, stejně jako mnoha dalším politikům, poskytují k vyjádřením prostor.

Pro CNN Prima News zástupkyně ředitele Evropských hodnot Veronika Víchová uvedla: „My se zkrátka snažíme označovat osoby, které šíří zdravotnické dezinformace, zvlášť v této krizové době. Pokud pan Ledecký podá žalobu, tak jsme na to určitě připraveni a rádi ukážeme, proč si myslíme, že na tom seznamu skutečně měl být.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…