Janoušek má jít na tři roky do vězení

30.04.2014 10:54

Pražský městský soud potrestal lobbistu Romana Janouška třemi lety vězení za sražení ženy po dopravní kolizi. Podle rozsudku se podnikatel dopustil těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky, nikoliv pokusu o vraždu, jak tvrdila obžaloba. Soud také Janouškovi uložil pětiletý zákaz řízení.

Janoušek má jít na tři roky do vězení
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Podnikatel Roman Janoušek

Janouškova nehoda z dubna 2012 byla vyšetřována velmi dlouho vzhledem k množství vyhotovovaných znaleckých posudků. Původně byl viněn z ublížení na zdraví, následně byl ale trestný čin překvalifikován na pokus vraždy. Za pokus o vraždu a ohrožení pod vlivem návykové látky podnikateli hrozilo až 18 let za mřížemi. Státní zástupkyně pro podnikatele požadovala nepodmíněný trest vězení v délce deset let.

Podle předsedy trestního senátu Tomáše Kubovce o pokus vraždy nešlo, protože Janoušek nebyl v důsledku požití alkoholických nápojů schopen adekvátně reagovat na situaci. Janoušek by měl trest podle soudu strávit ve věznici s dozorem.

Janoušek, který bývá označován za jednoho z pražských „kmotrů", havaroval 23. března 2012 v pražské Vyskočilově ulici. Svým vozem nejprve narazil do auta před sebou, kolizi neřešil a pokračoval v jízdě. Když na následující křižovatce zastavil na červenou, jedenapadesátiletá řidička nabouraného vozu se postavila před jeho vůz. Obžaloba uvádí, že lobbista ženu vietnamské národnosti následně srazil a z místa nehody ujel. Policisté, kteří ho zanedlouho poté dostihli, mu naměřili v dechu přes dvě promile alkoholu.

Hitem se staly televizní záběry špatně artikulujícího Janouška několik minut po nehodě. Státní zástupkyně jako důkaz předložila i Janouškovy telefonní rozhovory po nehodě. V nich se mimo jiné zaskvěl popisem nehody: „Vietnamka, metr padesát, kopala mi do dveří a říkala, co všechno mi vyvede. Vona udělala dvojitej kotrmelec, trojitý salto, zlomila si ruku, nohu, za ušima a za p*delí."

Řidička utrpěla otok mozku a zlomeniny žeber i kotníku. Po nehodě strávila zhruba měsíc a půl v nemocnici. Kdyby jí lékaři neposkytli včasnou pomoc, mohla podle znalců i zemřít. Podnikatel s ní uzavřel dohodu o narovnání, podle obžaloby jí zaplatil 900.000 korun.

Janoušek se původně hájil tím, že ženu v okamžiku střetu neviděl a že ji zřejmě zachytil jen zpětným zrcátkem. Tuto verzi události však vyvrací revizní znalecký posudek, podle nějž žena stála před pravým předním světlem startujícího auta.

Rozsudek není pravomocný, Janoušek i státní zástupkyně se proti němu mohou odvolat k vrchnímu soudu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…