Japonský premiér nepojede do Číny na oslavy konce války

24.08.2015 6:55

Japonský premiér Šinzó Abe se nezúčastní oslav u příležitosti 70. výročí konce druhé světové války v Tichomoří, které se příští měsíc uskuteční v Číně. Uvedl to dnes podle agentury Reuters mluvčí japonské vlády. Oznámení se objevilo v době, kdy panují obavy ohledně vojenské expanze Číny.

Japonský premiér nepojede do Číny na oslavy konce války
Foto: Archiv
Popisek: Německý tank Tiger

Peking uspořádá 3. září vojenskou přehlídku, která má završit vzpomínkové akce k výročí konce války v Tichomoří. Podle některých médií hodlá Čína využít přehlídku k tomu, aby se pochlubila svou modernizovanou armádou v době, kdy prosazuje územní nároky v Jihočínském a Východočínském mo­ři.

Japonská televizní stanice NHK uvedla, že japonský premiér Abe se rozhodl vzpomínkových oslav v Číně nezúčastnit, aby se mohl zaměřit na návrhy zákonů o kolektivní sebeobraně, které se nyní projednávají v parlamentu. Podle japonského listu Sankei se Abe rovněž rozhodl přidat na stranu západních zemí, které se oslav neúčastní kvůli obavám z čínské vojenské expanze v regionu. Evropští a američtí činitelé vyjádřili znepokojení, že připravovaná ukázka vojenské síly by za napjaté situace v oblasti mohla vyslat špatný signál.

Mluvčí japonské vlády Jošihide Suga podle Reuters uvedl, že premiér se vzhledem ke svému programu v parlamentu rozhodl akcí v Číně nezúčastnit. „Budeme nadále hledat způsoby, aby spolu naše země komunikovaly,“ uvedl také Suga. Čínské ministerstvo zahraničí se k věci zatím nevyjádřilo.

Čína naposledy provedla mohutnou vojenskou přehlídku v roce 2009 u příležitosti 60. výročí vzniku „lidové republiky“, tedy převzetí moci komunisty.

Čínské sdělovací prostředky nedávno připomněly, že z nejvyšších státních představitelů se oslav kromě ruského prezidenta Vladimira Putina a hlav států Mongolska a Egypta zúčastní také český prezident Miloš Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dát důchodcům to, co dáváme na Ukrajinu, tak jezdí na Mallorcu!“ Pravda bolševika ze Slavonic

15:30 „Dát důchodcům to, co dáváme na Ukrajinu, tak jezdí na Mallorcu!“ Pravda bolševika ze Slavonic

„Na Ukrajině jsem byl dvakrát a žádná demokracie tam nikdy nebyla. Vypadalo to tam, já byl v Ivanofr…