Jaroslav Bašta dostal v ČT prostor říci své o Krymu za posledních deset let. Vyplnil ho následovně

12.08.2016 8:21

Na rusko-ukrajinském pomezí to opět vře. O situaci pohovořil včera v pořadu Události, komentáře ČT24 také bezpečnostní expert a bývalý velvyslanec v Rusku i na Ukrajině Jaroslav Bašta.

Jaroslav Bašta dostal v ČT prostor říci své o Krymu za posledních deset let. Vyplnil ho následovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Anketa

Doporučili byste Vladimiru Putinovi zaútočit na Ukrajinu?

10%
90%
hlasovalo: 4550 lidí

Kyjev dle svých slov reaguje na pohyb ruských jednotek. Prezident Ruské federace Vladimir Putin pro změnu tvrdí, že místo toho, aby Ukrajinci řešili problém mírně, přešli k teroristickým praktikám.

Úvodem vystoupení pak Bašta pohovořil o anexi Krymu a případných změnách stavu. „To bude opravdu záležet především na obyvatelích Krymu. A já bych si nemyslel, že se rozhodují jenom podle toho, že jsou zpracováni propagandou. Já jsem tam koneckonců byl často,“ zmínil Bašta. Naráží se zde podle něj i na právo sebeurčení a právo rozhodnout se, kde chci žít. „Na druhou stranu tahle změna by mohla přijít,“ dodal Bašta s tím, že si však nemyslí, že by to šlo zcela bez násilí. 

Nevnímá však, že by změnu anexe Krymu rozhodla jiná vláda v Rusku. „Rusko si velmi zakládá na své státnosti a myslím si, že tohle by byla záležitost, která by byla asi obtížně řešitelná,“ doplnil. Podle jeho slov by případná změna nemusela být změnou k lepšímu. „Spíš bych se obával, že by to bylo z tohoto hlediska ještě horší,“ zmínil.

Krym byl podle Bašty dlouho bezproblémový. „Já jsem tam jezdil, změnilo se to po jazykovém zákoně, který zavedl prezident Juščenko, kdy vláda autonomní republiky Krym musela mít tlumočníky, aby mohli hovořit s Kyjevem, protože oni neuměli ukrajinsky a Kyjev s nimi nechtěl mluvit rusky. Tam si myslím, že začal ten konflikt,“ podotkl.

S hodnocením současné situace na rusko-ukrajinských hranicích by byl Bašta opatrný. „K tomu konfliktu došlo v noci ze 7. na 8. srpna, začalo se o něm mluvit poprvé, pokud se nepletu, včera a dnes a z mého pohledu se to jeví tak, že je to souboj dvou služeb – ukrajinské vojenské rozvědky a ruské FSB, čili ruské kontrarozvědky,“ podotýká Bašta. Dle jeho názoru jde o nesmírně nebezpečnou situaci. „Neboť jestli je někde potenciál k tomu, aby se rozeběhla válka, tak to není ani v Doněcku, ani v Luhansku, ale právě na Krymu,“ doplňuje s tím, že atentát v Sarajevu byl také výsledek nepovedené akce srbské vojenské rozvědky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…