Jaroslav Hutka jde k soudu. A vás zve také. Kdyby prohrál, bude muset...

16.10.2019 22:04

Písničkář Jaroslav Hutka na svém facebookovém profilu zve lidi, aby se dostavili k Obvodnímu soudu pro Prahu 2, který pokračuje v projednávání tři roky trvajícího sporu ohledně Hutkova nařčení bývalého předsedy Jazzové sekce Karla Srpa z toho, že na něj za minulého režimu donášel Státní bezpečnosti. „Bude se prokazovat, že výrok, že Karel Srp byl udavač StB, je pravdivý a komentář ‚kanál zůstane kanálem‘ přiměřený,“ burácí k pátečnímu líčení písničkář. Srp však jakákoli obvinění odmítá.

Jaroslav Hutka jde k soudu. A vás zve také. Kdyby prohrál, bude muset...
Foto: repro foto youtube.com
Popisek: Jaroslav Hutka

Anketa

Líbí se vám rozhodnutí Ústavního soudu, kterým zrušil zdanění církevních restitucí?

9%
91%
hlasovalo: 23689 lidí
„To není vyhaslá zpráva, v pátek 18. října je další stání s Karlem Srpem. Je to od 11:00 u Obvodního soudu pro Prahu 2, Francouzská 19, č. dveří 301, veřejnost se smí účastnit, je to za tři roky teprve třetí stání. Tentokrát budou svědkové. Bude se prokazovat, že výrok, že Karel Srp byl udavač StB, je pravdivý a komentář ‚kanál zůstane kanálem‘ přiměřený,“ napsal na svůj Facebook Hutka, který si myslí, že právě Srp na něj Státní bezpečnosti donášel informace a čtyřikrát jej StB udal.

Hutka doplnil i výzvu veřejnosti od svědka Petra Blažka, k tomu dodává: „Dne 18. října 2019 ve 13.30 hod. jsem předvolán jako svědek k Obvodnímu soudu pro Prahu 2 (Francouzská 19, číslo dveří 301/II. patro) ve věci žaloby Karla Srpa vůči Jaroslavu Hutkovi. Karel Srp požaduje omluvu za výroky o udavači StB. Prostudoval jsem rozsáhlou archivní dokumentaci a mohu potvrdit, že jedna a jedna jsou skutečně dvě. Více u soudu v pátek. Přijít může každý, soudní jednání je veřejné.“

Hutka výrok o tom, že Srp donášel StB, uvedl poté, co chtěl předloni prezident Miloš Zeman dosadit Srpa do čela Etické komise, která oceňuje účastníky protikomunistického odboje. Proti tomu se ale následně ozvali i další členové komise i historici a bývalí disidenti. Srpovo jmenování nakonec nepodepsal tehdejší premiér Bohuslav Sobotka.

Hutkovi po jeho výrocích Srp nejprve poslal předžalobní výzvu. Písničkář ale nadále trval na tom, že Srp s StB spolupracoval, a celý spor tak skončil u soudu. 

Srp tvrdí, že k udáním ve spisu Hutky ho připsala Státní bezpečnost bez jeho vědomí.

„Jsem přesvědčený, že pan Srp udával. To hlavní a podstatné bylo, že StB o mně neměla vůbec žádné informace. (…) A v tu dobu se u mě doma objevil pan Srp s tím, že mně půjčí dvě jazzové desky. Ani jsem neměl gramofon a jazz jsem neposlouchal. A byl příjemně zvědavý a všechno chtěl vědět. Považovali jsme ho za důvěryhodnou osobu, tak jsem mu v podstatě všechno řekl,“ uvedl podle serveru České televize během minulého zasedání soudu Hutka, podle nějž StB Srp prozradil i to, že se písničkář chystá emigrovat.

Bývalý předseda Jazzové sekce ale jakákoli obvinění na svoji osobu odmítá. „Pan Hutka lže. Absolutně to pravda není. On sám dal žádost o emigraci a vycestování mu povolil – ne na pas, ale jen na kus papíru – sám ministr vnitra. To už o něčem svědčí,“ řekl.

Srp obvinění, že donášel Státní bezpečnosti, čelil již v minulosti. V roce 2000 mu pak soud dal za pravdu, že byl jako spolupracovník StB veden neoprávněně. Proto nyní po Hutkovi žádá omluvu. 

Nedávno se Hutka dostal do povědomí veřejnosti, když se hanlivě vyjadřoval o zesnulém zpěvákovi Karlu Gottovi, navíc v den státního smutku a zádušní mše za zpěváka, a tvrdil, že se Karel Gott stal slavným „z rozhodnutí strany a vlády“. „Když je v té slávě držen dvacet let od rána do večera na všech lidem dostupných médiích a jiná nejsou, a slouží jako radostná vlajka na věži ve svěžím optimistickém větru, tak následuje Pavlovův reflex. Celá generace si ho spojí se svým mládím, kdy ji to mládí hřálo, i když režim byl hnusný,“ napsal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…